Digitalni otisak zuba i čeljusti – kako se uzima – prednosti i sve što morate znati – artDENTAL

Dentalni otisak zuba je prvi korak kod izrade fiksnih ili mobilnih protetskih radova u stomatologiji, odnosno u slučajevima kada postoji potreba izrade zaštitne udlage, zubne krunice, zubne ljuskice, proteze, mostova ili rada na zubnim implantatima.

Dentalni otisak zuba je jako bitan kod planiranja rada u ustima, gdje se dentalni otisak zuba uzima prije samog početka rada – brušenja zubi ili postavljanja implantata.

Ako i vi želite novi osmijeh, slobodno nam se obratite! 

Pošaljite upit popunjavanjem kontakt forme ili nas nazovite 00385 51 582 888.

Klasično ili digitalno uzimanja otisaka zubi?

Uzimanje otisaka zuba je dio izrade protetskih nadomjestaka u stomatologiji. Dugo vremena su se otisci uzimali samo analogno (klasično) s otisnim masama. 

Osim straha od boli i injekcije, pacijentima je uzimanje otisaka jedan od najčešćih strahova i predstavlja im nešto nelagodno. Kod osjetljivijih nepca, klasični otisci izazivaju nadražaj nepca i nagon na povraćanje.

Razvojem tehnologije razvila se mogućnost digitalnog uzimanja otisaka. Stomatolozi mogu sami odabrati koji će otisak uzimati, ali sve više stomatologa bira digitalno uzimanje otisaka

Digitalni otisci se uzimaju s pomoću intraoralnog skenera, koji je spojen na kompjuter ili laptop na kojem se prikazuje što se skenira. Intraoralni skener je zapravo mala kamera koja snima zube i prenosi ono što vidi na laptop. Digitalni otisak čeljusti i zuba je puno jednostavniji za pacijente, te je puno ugodniji i brži.

Digitalni otisak zubi moderna je metoda uzimanja otisaka bez upotrebe otisnih masa, te bez potrebe za izlijevanjem sadrenih modela. Digitalni otisak u potpunosti zamjenjuje analogni (klasični otisak) u izradi protetskog nadomjeska. 

Umjesto analognih gipsanih modela, izrađuju se printani modeli, te se svi protetski nadomjesci izrađuju u laboratoriju potpuno digitalno. Digitalno uzimanje otisaka osigurava izradu još preciznijih i kvalitetnijih protetskih radova

Brojne su prednosti uzimanja otisaka digitalnom tehnikom; relativno kratko trajanje cijelog postupka, smanjivanje potrebnih faza kao i smanjenje mogućnosti pogrešaka prilikom uzimanja otisaka.

Podaci se prenose putem interneta i mogu se arhivirati. Na ovaj način također je olakšana komunikacija između ordinacija i laboratorija.

Kako se uzima digitalni otisak?

Digitalni otisak započinje skeniranjem zubi, prvo jedne, pa onda druge čeljusti. Najbolje je najprije uzimati otisak donje čeljusti. Uzimanje otisaka gornje čeljusti je nešto neugodnije.

Na kraju skeniranja zuba obje čeljusti, uzima se sken zagriza, kako bi se dobili virtualni modeli čeljusti u pravom položaju. 

Nakon početnog skeniranja zuba i čeljusti, zubi se pripremaju i bruse za protetske nadomjestke gdje nakon pripreme zuba se ponovno skeniraju za izradu protetskih radova

Osim što se digitalni otisci mogu koristiti za izradu protetskih nadomjestaka na zubima, isto tako se mogu koristiti i za izradu protetskih nadomjestaka na implantatima.

Hoće li se otisci uzimati klasično (analogno) ili digitalno, odredit će stomatolog, ovisno o Vašoj situaciji. Određene situacije ipak zahtijevaju uzimanje otisaka analogno.

Savjeti kod uzimanja otisaka zubi

  • prilikom uzimanja otisaka može doći do dvije smetnje; okus materijala u ustima i nagon za povraćanjem,
  • u slučaju da pacijent nosi proteze; preporučujemo da ih ne nosi najmanje 24 sata prije uzimanja otiska 
  • pacijentima savjetujemo da za vrijeme uzimanja otisaka budu opušteni i samo prate upute stomatologa

U klinici artDENTAL koristimo se digitalnim protokolom izrade protetskih nadomjestaka (ako je osoba kandidat), te imamo moderni intraoralni skener koji nam pomaže u skeniranju zuba. 

Kako biste i vi dobili vaš novi osmijeh u samo nekoliko dolazaka naručite se na besplatan PRVI PREGLED!

Vezani članci:

Uzimanje otiska zuba – koji je postupak – što omogućuje dentalni otisak zuba – artDENTAL

Zubna Protetika -artDENTAL

Zubni most- izrada – postupak ugradnje – trajnost – artDENTAL

Estetika u dentalnoj medicini – artDENTAL