Zubni most

Zubni most je popularno rješenje za nadomještanje zuba koji nedostaju, jer mogu poboljšati funkciju žvakanja, estetiku osmijeha, te spriječiti pomicanje preostalih zuba.

Zubni most je protetski nadomjestak koji se koristi kod nedostatka jednog, dva ili više zuba ili u slučajevima kada su zubi jako oslabljeni ili istrošeni.

Sastoji se od zubnih krunica koje su fiksno povezane u jednu cjelinu. Konstrukcija zubnog mosta se postavlja tako da se zubne krunice oslanjaju na susjedne zdrave zube ili na implantate.

Postupak izrade zubnog mosta

Da bi se mogao izraditi zubni most, uvjet je da postoji određeni broj zuba koji imaju funkciju nosača i potpore zubnom mostu.

U slučajevima kada nedostaje veći broj zuba, tada je moguće napraviti zubni most na implantatima.

Izrada zubnog mosta obično zahtijeva nekoliko posjeta stomatologu.

U prvoj posjeti se zubi bruse, izrađuje se privremeni most, te ukoliko je sve uredu se uzima otisak klasičnom metodom ili skeniranjem, zatim slijedi postavljanje privremenog rada. Sljedeći dolazak je potreban za probu konstrukcije mosta. U zadnjoj posjeti predaje se definitivni rad – izrađeni most.

Zubni most je fiksni nadomjestak, što znači da se cementira na brušene zube. Moguće ga je privremeno i trajno cementirati, što ovisi o procjeni stomatologa i dogovoru s pacijentom.

Vrste zubnih mostova

Zubni most na prirodnim zubima

Kada se most postavlja na prirodne zube, potrebno ih je prije pripremiti. Zubni most se zatim cementira na prirodne zube i tako zamjenjuje zube koji nedostaju. Ugradnjom mosta na prirodne zube usklađuje se izgled, boja kao i oblik s drugim zubima u čeljusti.

Zubni most na implantatima

Razlika od klasičnog zubnog mosta, je u tome što se zubni most pričvršćuje na implantate, a ne na prirodne zube, te u tom slučaju nije potrebno brusiti zdrave susjedne zube.

Zubnim mostom na implantatima može se nadomjestiti  nedostatak jednog zuba ili više zubi u cijeloj čeljusti. Rezultat je prirodan izgled zubi, visok nivo estetike kao i funkcionalnosti.

Održavanje zubnog mosta

Zubi ispod mosta su i dalje podložni karijesu i pogrešno je mišljenje da se oni više ne mogu pokvariti.

Važno je održavati dobru oralnu higijenu kako bi se spriječili problemi kao što su karijes ili infekcije desni ispod mosta. Potrebno je temeljitije četkanje i intenzivnija higijena.

Najbolje je koristiti zubnu četkicu i zubni tuš jer svojim mlazom može najlakše isprati ostatke hrane ispod međučlanova mosta.

Pažljivom oralnom higijenom i redovitim kontrolama, vaš novi zubni most trajat će dugo.

U našoj dentalnoj klinici koristimo najkvalitetnije materijale za izradu zubnih mostova. Za informacije o zubnim mostovima slobodno nam se obratite.

Recenzije:
Blog:

Koliko dugo zub može biti otvoren?

Pojam otvorenog zuba u stomatologiji je vrlo širok. Zub može biti otvoren na različitim razinama i ovisno o razini, prisutni su različiti simptomi kod pacijenta…
Aktualni popusti: