Paradontologija

Parodontologija je grana dentalne medicine i bavi se zdravljem potpornih struktura zuba (parodonta), dijagnozom, prevencijom i liječenjem bolesti koje utječu na parodont.

Glavni cilj parodontologije je očuvanje zdravlja zubi i potpornog tkiva kako bi se spriječile bolesti poput gingivitisa i parodontitisa.

Uvijek ističemo važnost preventive kako bi se izbjegli problemi sa zubima, zubnim mesom, bolesti parodonta i na kraju ispadanje zubi.

Bolesti zubnog mesa (parodonta)

Parodont se sastoji od zubnog mesa (gingive), kosti i vlakana koji vežu zub za kost.

Bolesti parodonta su upalna stanja kod kojih dolazi do razaranja tkiva koje učvršćuju zube.

Prva faza upale zubnog mesa (gingive) naziva se gingivitis i može uspješno izliječiti.

Prvi simptom gingivitisa je upala zubnog mesa koje postaje crveno, otečeno i bolno, a prilikom četkanja zubi dolazi do krvarenja.

Ako se upalni proces proširi, dolazi do drugog stadija, parodontitisa (parodontoze).

Parodontitis je kronična infekcija koja zahvaća zubno meso, te kost koja podupire zube, što na kraju može dovesti do potpunog gubitka zuba.

Simptomi parodontitisa su upala, crvenilo i oticanje gingive, stvaranje parodontnih džepova, povlačenje zubnog mesa, pomičnost zuba i loš zadah.

Uzrok nastanka parodontnih bolesti

Najveći uzrok nastanka parodontnih bolesti  je nakupljanje naslaga (plaka) na zubima gdje se skupljaju bakterije. Širenje infekcije dovodi do razaranja kosti što dovodi do toga da se zub rasklima i ispadne.

Parodontne bolesti su najčešće odraz loše oralne higijene, genetske predispozicije, narušenog imuniteta, kao i konzumacije određenih lijekova.

Bolesti se mogu javiti i kao posljedica nekih sistemskih bolesti i pušenja cigareta.

Liječenje parodontnih bolesti

Uklanjanje bakterija koje uzrokuju infekciju i upalni proces je glavni cilj liječenje parodontnih bolesti. Plan i terapija liječenja ovise o stadiju bolesti.

Liječenje gingivitisa

Kod liječenja gingivitisa kao blažeg oblika bolesti, odstranjuje se zubni plak i kamenac.

Terapija se provodi u kombinaciji s oralnom higijenom koju provodi sam pacijent (pravilno i redovito četkanje, korištenje zubnog konca, antiseptičkih tekućina i interdentalnih četkica) te profesionalnog čišćenja tvrdih zubnih naslaga – kamenca, koja se provodi u ordinaciji.

Liječenje parodontitisa

Parodontitis predstavlja uznapredovali stadij bolesti i liječenje je zahtjevnije i dugotrajnije u odnosu na gingivitis. Plan liječenja također uključuje uklanjanje zubnog plaka i kamenca, ali u ovom slučaju intenzivnije ispod razine gingive. Bakterije se u ovom stadiju nalaze na površini zubnog korijena, u tzv. parodontnom džepu. 

Terapija liječenja obuhvaća dubinsko čišćenje i poliranje zubnog korijena.

U slučaju da je bolest toliko uznapredovala i niti jedna metoda ne daje rezultate,

jedino rješenje je kirurška obrada.

Prevencija parodontnih bolesti

Najbolja prevencija nastanka parodontnih bolesti je redovita i pravilna higijena usne šupljine, koja uključuje

svakodnevno i pravilno četkanje kojim se uklanjaju zubne naslage, korištenje zubnog konca, interdentalnih četkica te antiseptičkih tekućina za ispiranje usne šupljine.

Nikako ne propuštajte odlazak na redovne kontrolne preglede kod stomatologa (2 puta godišnje) uz profesionalno ultrazvučno čišćenje mekih i tvrdih zubnih naslaga te poliranje zubi.  

Ako ste primijetili prve simptome i želite saznati više o parodontnim bolestima, terapiji i mogućnostima liječenja, slobodno nam se obratite putem našeg kontakt obrasca, telefonskim putem ili nam pošaljite e-mail.

Recenzije:
Blog:

Curaprox Croatia edition

Dragi naši ljubitelji nogometa ali i oralne higijene, s ponosom najavljujemo nagradni natječaj povodom Europskog nogometnog prvenstva 2024! Zajedno s CURAPROX Hrvatska pridružujemo se nogometnoj groznici…
Aktualni popusti: