Čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje

Svatko će primijetiti da imate zubni kamenac i neprivlačne tamne naslage na zubima koje značajno narušavaju estetiku zuba.

No zubni kamenac ne narušava samo estetiku lica, nego i ugrožava zdravlje vaših zuba i zubnog mesa. Zubni kamenac se javlja kod gotovo svake osobe i jedan je od najvećih neprijatelja zubi.

Ne dozvolite da zubni kamenac dovede do ozbiljnih bolesti.

Ispunite našu kontakt formu i naručite se na čišćenje kamenca!

Naslage na zubima: što je plak, a što zubni kamenac?

Zubni plak je prva faza nakupljanja naslaga na zubima. Pojavljuje se u obliku bezbojne i ljepljive supstance, koja se formira na površini zuba.

Ako se plak ne uklanja redovito četkanjem zuba i korištenjem zubnog konca, bakterije u plaku proizvode kiseline koje mogu oštetiti caklinu zuba, što dovodi do nastanka karijesa.

Kada se zubni plak mineralizira i stvrdne stvara se zubni kamenac. Kamenac je tvrd, smećkast ili žućkast, i obično se formira ispod i iznad ruba desni ili na mjestima koja su teže dostupna četkanjem.

Za razliku od plaka, koji se može ukloniti kod kuće redovnom oralnom higijenom, zubni kamenac zahtijeva profesionalno čišćenje u stomatološkoj ordinaciji i nije ga moguće ukloniti običnim četkanjem.

Najčešći uzrok nastajanja zubnog kamenca je neredovita oralna higijena, ali razlog može biti i u:

 • hrani koju jedemo,
 • ortodontskim anomalijama,
 • lošim protetskim radovima.

Također, nastanku zubnog kamenca i obojenju zubi pogoduju loše navike, kao što su pušenje, pijenje kave, obojenih i gaziranih pića.

Koje sve probleme uzrokuje zubni kamenac?

Stvaranjem naslage plaka doći će do njegove mineralizacije tj. stvrdnjavanja. Ta tvrdokorna nakupina je zubni kamenac koji je vidljiv na zubima. Iako se radi o sasvim uobičajenoj pojavi, zubni kamenac nikako nije poželjno stanje zubi!

Zubni kamenac se veže uz zube u obliku skorene naslage koja sadrži nečistoće te uzrokuje gubitak boje zubi. Također uzrokuje i loš zadah.

Zbog svog sastava, zubni kamenac povoljno je okruženje za razvoj bakterija koje uzrokuju karijes i pogoduje nastanku bolesti desni kao što su gingivitis i parodontitis.

Dok je gingivitis znak lakšeg oboljenja zubnog mesa, parodontitis je kronična bolest koja, premda se može zaustaviti, kod mnogih ljudi današnjice dovodi do teškog gubitka zubi.

Tvrdokorne naslage plaka i bakterija na zubima nije moguće ukloniti četkicom za zube.

Ignoriranje zubnog kamenca dovodi do njegovog širenja i prodiranja ispod razine zubnog mesa te dugoročno dovodi do gubitka kosti i ispadanja zubi.

Čišćenje (skidanje) zubnog kamenca

Čišćenje zubnog kamenca standardan je i uobičajen postupak u stomatološkoj ordinaciji. Ne traje dugo bezbolan je.

Postupak čišćenja zubnog kamenca obavlja se posebnim stomatološkim uređajem – ultrazvučnim čistačem s vodenom prskalicom.

Često se radi u kombinaciji s pjeskarenjem zubi, čime se postiže potpuni efekt i sa zdravstvene i estetske strane.

Što uključuje čišćenje zubnog kamenca, a što je pjeskarenje?

Čišćenje zubnog kamenca spada u konzervativnu stomatologiju, točnije u preventivu. Čišćenjem zubnog kamenca uklanja se:

 • plak,
 • zubni kamenac,
 • sitne promjene boje nastale od hrane i pušenja.

Postupak se provodi instrumentima koji omekšavaju, a potom i uklanjaju nastale naslage na zubima. Čišćenje zubnog kamenca je bezbolan tretman te nije potrebna anestezija prije samog početka.

Nakon uklanjanja zubnog kamenca vrlo je bitno ispolirati zube kako bi površina zuba bila glatka te time bila manje podložna stvaranju kamenca.

Pjeskarenje zubi se provodi kako bi se uklonile mrlje na zubima nastale nakon čestog konzumiranja kave, cigareta, crnog vina te drugih tamnih pića i jela. Prilikom  pjeskarenja uz vodu pod pritiskom izlaze i mikročestice pijeska.

Poliranje zuba nakon odstranjenja zubnog kamenca i pjeskarenja, nužno je kako bi se odstranile zaostale grube čestice kamenca te se time odgodilo nakupljanje novog kamenca.

Poliranje zuba odrađuje se gumicama na rotirajućim četkama i profesionalnim abrazivnim pastama za poliranje.

Kako spriječiti nastajanje zubnog kamenca?

Stvaranje zubnog kamenca nažalost nije moguće kompletno spriječiti. Ipak moguće ga je držati pod kontrolom i utjecati na brzinu njegovog stvaranja.

Evo nekoliko savjeta kako kontrolirati zubni kamenac:

 • redovita oralna higijena,
 • dobro četkanje zubi,
 • upotreba zubnog konca,
 • upotreba interdentalne četkice,
 • korištenje oralnog tuša,
 • redoviti pregledi kod stomatologa

Ne dozvolite si da zubni kamenac dovede do ozbiljnih bolesti. Pravovremenim uklanjanjem zubnog kamenca spriječit ćete pojavu puno težih i za zdravlje zuba, puno opasnijih stanja.

U artDENTALU nakon čišćenja kamenca dobijete i jasne upute o održavanju oralne higijene kod kuće.

Ako je i vama potrebno čišćenje zubi od kamenca, kontaktirajte nas s povjerenjem!

Recenzije:
Blog:

Curaprox Croatia edition

Dragi naši ljubitelji nogometa ali i oralne higijene, s ponosom najavljujemo nagradni natječaj povodom Europskog nogometnog prvenstva 2024! Zajedno s CURAPROX Hrvatska pridružujemo se nogometnoj groznici…
Aktualni popusti: