Digitalni rendgen zuba

Današnja ordinacija dentalne medicine i kvalitetan pristup radu teško je zamisliv bez rendgenskog uređaja.

Rendgenski snimak zuba važan je i čini osnovu stomatološke dijagnostike, omogućuje planiranje i provođenje terapije na siguran i kvalitetan način.

Što omogućuje rendgensko snimanje zuba?

Rendgensko snimanje zuba pokazuje promjene i eventualna oštećenja na zubu, koja se inače samim stomatološkim pregledom ne bi mogla uočiti.

Također je moguće detektirati karijes, koji prostim okom ne možemo vidjeti ili upalne procese na korijenu zuba, koji su jedino vidljivi na snimci.

Rendgenska snimka – ortopan, istovremeno prikazuje zube gornje i donje čeljusti s okolnim tkivima i strukturama.

Omogućuje nam da vidimo koji je zub liječen (bez živca, mrtav zub), koliko se korjenovi zuba nalaze u kosti te jesu li dobri nosači za eventualno planiranje protetskog rada (krunice ili mosta).

Pri očitavanju ortopana najvažnije je iskustvo i znanje stomatologa koji ga očitava. Osim fokusa na problem zbog kojeg je pacijent došao potrebno je obratiti pažnju i na ostale eventualne promjene ili anomalije.

Često se potpuno slučajno otkriju promjene koje nisu pokazivale nikakve simptome.

Promjene koje se mogu otkriti:

  • upale (apscesi) zuba
  • gubitak kosti
  • bolesti desni
  • propadanje zuba
  • ciste i ostale slične promjene
  • karijes

Kako izgleda proces snimanja zuba?

Radiološko snimanje zuba brz je i jednostavan proces, koji ne zahtijeva nikakvu prethodnu pripremu.

Snimanje se odvija u posebnoj prostoriji u kojoj se nalazi uređaj za rendgensko snimanje.

Prije snimanja potrebno je ukloniti sve metalne predmete s glave i vrata – metalni nakit, naočale, ukosnice i sl. Također je potrebno iz usta izvaditi mobilne radove (proteze).

Kako bismo vas zaštitili od zračenja stavit ćete “olovnu pregaču” i uz sve potrebne upute, uspješno ćemo  napraviti snimku vaših zuba. Cijeli proces traje 15-20 sekundi.

Zube mogu snimiti i djeca jer je za djecu prilagođena manja količina zračenja. Jedina skupina koja ne se bi smjela snimati su trudnice, pogotovo u prvom tromjesečju.

U artDENTAL klinici koristimo najsuvremeniju dijagnostičku tehnologiju koja je potpuno sigurna i nije opasna za zdravlje.

Uz svaki prvi pregled pacijenta (koji je u našoj klinici besplatan) sugeriramo napraviti rendgen zuba (slikanje zuba).

Ukoliko trebate snimku vaših zuba, slobodno nam se obratite!

Recenzije:
Blog:

Curaprox Croatia edition

Dragi naši ljubitelji nogometa ali i oralne higijene, s ponosom najavljujemo nagradni natječaj povodom Europskog nogometnog prvenstva 2024! Zajedno s CURAPROX Hrvatska pridružujemo se nogometnoj groznici…
Aktualni popusti: