Augmentacija zubne kosti

Najveći izazov danas  u dentalnoj implantologiji vezan je uz nedostatak potrebnog volumena kosti. Jednom kad se izgubi prirodni zub, koštano tkivo na tom mjestu atrofira, odnosno počinje nestajati.

Gubitak koštanog tkiva fiziološki je proces do kojeg može doći:

Ako je prije gubitka zuba njegov korijen bio zahvaćen upalnim procesom, tada će resorpcija kosti biti brža i veća.

Ugradnja implantata i nedostatak kosti

Gubitkom kosti nismo izgubili i mogućnost ugradnje implantata, ali da bi zubni implantat mogao ispuniti svoju funkciju mora biti potpuno u kosti. Ako je kost ispod desni nedovoljno široka ili visoka potrebno je napraviti nadogradnju zubne kosti. Također, ukoliko se želi postići vrhunski i dugotrajni estetski rezultat na kraju terapije kod nekih pacijenata  augmentacija  je nužna jer kost služi kao potpora svim mekim tkivima.

Augmentacija zubne kosti

Nadogradnja zubne kosti (augmentacija) predstavlja kirurški zahvat kojim se presađuje vlastita kost ili se ugrađuje umjetna kost.

 Postupak  nadogradnje kosti može biti:

  • autolognom  ili
  •  umjetnom kosti

Autologna kost, odnosno auto transplantacija  znači da se pacijentova kost presađuje  s jednog mjesta na drugo. Materijal koji se koristi može biti dio kosti koji se uzima sa mjesta kao što je brada.

Biomaterijal, odnosno kost umjetnog podrijetla je kost od umjetno proizvedenih materijala sintetskog ili životinjskog podrijetla. Najčešće dolaze u granuliranom obliku i primjenjuju se za korekcije malih i srednjih koštanih defekata. Kirurški zahvat primjenom umjetne kosti je nešto brži i manje zahtjevan, kako za kirurga tako i za pacijenta.

Oporavak nakon augmentacije zubne kosti

Nakon zahvata potrebno je pričekati od 3-6 mjeseci, ovisno o tehnici i veličini tretiranog koštanog defekta, kako bi se ugrađeni implantat opteretio krunicom ili kako bi novostvorena kost bila adekvatna da može primiti implantat.

 Postupak nadogradnje kosti uglavnom je bezbolan, minimalno invazivan postupak koji se obavlja u stomatološkoj ordinaciji.

Vrlo je bitno tko Vam izvodi kirurški zahvat, jer kod augmentacije odnosno koštane nadogradnje vrlo je važno iskustvo kirurga, kako bi odabir načina koštane augmentacije bio adekvatan, kao i samo izvođenje operativnog zahvata, sigurno i bezbolno.

Pod vodstvom Marka Nikolića, dr. med.dent., specijalista oralne kirurgije, kirurški odjel naše klinike u mogućnosti je pacijentima ponuditi niz vrhunskih operativnih tehnika koje je dr. Nikolić usavršio tijekom svog dosadašnjeg rada.

Prepustite se iskusnom timu i već danas zatražite savjet u klinici artDental u Kastvu (pored Rijeke)!

Recenzije:
Blog:

Koliko dugo zub može biti otvoren?

Pojam otvorenog zuba u stomatologiji je vrlo širok. Zub može biti otvoren na različitim razinama i ovisno o razini, prisutni su različiti simptomi kod pacijenta…
Aktualni popusti: