Inlay i Onlay

Inlay, onlay i overlay su keramički protetski nadomjesci koji se prema funkciji i estetici nalaze na granici između ispuna i krunica.

Predstavljaju odličnu alternativu za klasične krunice u slučajevima gdje je došlo do većeg oštećenja zuba, a da oštećenje zuba ne zahtijeva izradu zubne krunice. Spadaju u kategoriju indirektnih ispuna jer se ne rade direktno u ustima, već u dentalnom laboratoriju s  pomoću tehnologije računalnog dizajniranja i proizvodnje potpomognute računalima (CAD/CAM tehnologija). CAD/CAM tehnologija  pruža mogućnost da zub bude idealnog oblika, boje i veličine uz izuzetnu preciznost i brzinu proizvodnje.

Superiorniji su od klasičnih kompozitnih ili amalgamskih ispuna kako estetski tako i funkcionalno.

PREDNOSTI INLAY, ONLAY i OVERLAY ISPUNA

Prednosti naspram kompozitnih ispuna su:

  • čvrstoća i dugotrajnost
  • bolje estetsko rješenje zbog postojanosti boje
  • zub je potrebno manje brusiti čime se maksimalno čuva zdravo zubno tkivo

Ova vrsta protetskih nadomjestaka primarno se koristi na stražnjim zubima, dok se za prednje zube kao estetski bolja opcija koriste keramičke ljuskice. Važno je napomenuti da se ovdje radi o minimalno invazivnim zahvatima.

RAZLIKA IZMEĐU  INLAY, ONLAY i OVERLAY ISPUNA

Razlika između navedenih ispuna je u veličini, odnosno u površini koju prekrivaju.

  • Inlay ispuni se koriste za rekonstrukciju unutarnjeg, manjeg dijela zuba.
  • Onlay ispuni su ispuni koji se stavljaju na zub. Za razliku od inlay ispuna, puno su veći te popunjavaju oštećenja zuba gdje je potrebno nadograditi i kvržice zuba. Dolaze u kontakt sa susjednim zubom.
  • Overlay ispuni se stavljaju na unutarnje i vanjske dijelove krune zuba. U odnosu na navedene ispune prekrivaju najveću površinu zuba

POSTUPAK IZRADE INLAY, ONLAY, OVERLAY ISPUNA

Postupak izrade zubnih ispuna je vrlo jednostavan, a koraci prilikom izrade su:

  • uklanjanje karijesa
  • preparacija zuba (kao za plombu /ispun) i uzimanje otiska (skeniranje)
  • izrada keramičkog ispuna u laboratoriju s pomoću CAD/CAM tehnologije
  • trajno cementiranje u ordinaciji.

Želite znati više ili se naručiti na pregled slobodno nas kontaktirajte putem našeg online obrasca, putem maila  ili na telefonski broj te doživite razliku koju pruža naš stručni tim.

Recenzije:
Blog:

Curaprox Croatia edition

Dragi naši ljubitelji nogometa ali i oralne higijene, s ponosom najavljujemo nagradni natječaj povodom Europskog nogometnog prvenstva 2024! Zajedno s CURAPROX Hrvatska pridružujemo se nogometnoj groznici…
Aktualni popusti: