Digitalni otisak zuba

Što je digitalni otisak zuba i čeljusti?

Dentalni otisak zuba je prvi korak kod izrade fiksnih ili mobilnih protetskih radova u stomatologiji, odnosno u slučajevima kada postoji potreba izrade zaštitne udlage, zubne krunice, zubne ljuskice, proteze, mostova ili rada na zubnim implantatima.

Dentalni otisak zuba je jako bitan kod planiranja rada u ustima, gdje se dentalni otisak zuba uzima prije samog početka rada – brušenja zubi ili postavljanja implantata.

Kako se uzima digitalni otisak?

Digitalni otisci se uzimaju s pomoću intraoralnog skenera, koji je spojen na kompjuter ili laptop na kojem se prikazuje što se skenira. Intraoralni skener je zapravo mala kamera koja snima zube i prenosi ono što vidi na laptop.

Digitalni otisak čeljusti i zuba je puno jednostavniji za pacijente, te je puno ugodniji i brži. U potpunosti zamjenjuje analogni (klasični otisak) u izradi protetskog nadomjeska i osigurava izradu još preciznijih i kvalitetnijih protetskih radova. 

Brojne su prednosti uzimanja otisaka digitalnom tehnikom:

  • relativno kratko trajanje cijelog postupka
  • smanjivanje potrebnih faza
  • smanjenje mogućnosti pogrešaka prilikom uzimanja otisaka.

Podaci se prenose putem interneta i mogu se arhivirati. Na ovaj način također je olakšana komunikacija između ordinacija i laboratorija.

Digitalni otisak započinje skeniranjem zubi, prvo jedne, pa onda druge čeljusti. Najbolje je najprije uzimati otisak donje čeljusti. Uzimanje otisaka gornje čeljusti je nešto neugodnije.

Na kraju skeniranja zuba obje čeljusti, uzima se sken, kako bi se dobili virtualni modeli čeljusti u pravom položaju. 

Hoće li se otisci uzimati klasično (analogno) ili digitalno, odredit će stomatolog, ovisno o Vašoj situaciji. Određene situacije ipak zahtijevaju uzimanje otisaka analogno.

U klinici artDENTAL koristimo se digitalnim protokolom izrade protetskih nadomjestaka (ako je osoba kandidat), te imamo moderni intraoralni skener koji nam pomaže u skeniranju zuba. 

Kako biste i vi dobili vaš novi osmijeh u samo nekoliko dolazaka naručite se na besplatan PRVI PREGLED!

Recenzije:
Blog:

Curaprox Croatia edition

Dragi naši ljubitelji nogometa ali i oralne higijene, s ponosom najavljujemo nagradni natječaj povodom Europskog nogometnog prvenstva 2024! Zajedno s CURAPROX Hrvatska pridružujemo se nogometnoj groznici…
Aktualni popusti: