Keramička krunica za zube

Postoji li rješenje ako vam pukne prirodni zub ili vam se ne sviđa oblik i boja vašeg zuba? Naravno, rješenje su krunice za zube! 

Krunice za zube, još se nazivaju i navlake za zube, protetski su nadomjesci koji imitiraju oblik, veličinu i boju zuba. Trajno se cementiraju/fiksiraju na implantat ili izbrušen zub, te se njima vraća izgubljena funkcija i estetika.

Keramička krunica je protetsko rješenje koje se izrađuje na jednom zubu.

Izrada keramičke krunice dolazi u obzir u  sljedećim slučajevima:

  • kod zuba koji je najčešće teško oštećen karijesom ili traumom, te ga je nemoguće rekonstruirati plombom,
  • nakon liječenja zuba, naročito ako nedostaje veliki dio zubne strukture,
  • kod zuba istrošenih škripanjem, te
  • nakon ugradnje implantata (na suprastrukturu se postavlja krunica).

Vrste keramičkih krunica:

  • Metal keramička krunica
  • Cirkon keramička krunica
  • Potpuna keramička krunica

Metal keramičke krunice su vrsta krunica s metalnom bazom koja je u potpunosti prekrivena keramikom. Postoje razne legure neplemenitih metala koje se koriste za izradu metalnih baza. U rijetkim slučajevima je moguće izraditi bazu od zlata, ali to se rijetko koristi iz razloga jer je zlato iznimno skupo

Metal keramička krunica vraća izgubljenu funkciju zubima, te odličnu estetiku. Pogotovo se preporučuje osobama koje proizvode jake žvačne sile jer su krunice koje imaju metalnu bazu vrlo otporne, za razliku od drugih vrsta zubnih krunica. Najčešći su radovi u stomatologiji, a zadovoljavaju funkcionalnost i estetiku. 

Cirkon keramičke krunice  su vrsta krunica čija baza  izrađena od cirkon oksida i aluminij-oksida zamjenjuje metalnu bazu. Cirkon pruža vrhunsku estetiku osmijeha i prirodan izgled zubi. Čak i ako se dogodi povlačenje zubnog mesa, rub zubne krunice od cirkon oksida se nikad neće vidjeti. To je njihova prednost u odnosi na keramičke krunice na metalu.

Izrađuju se strojno s CAD/CAM tehnologijom koja pruža brzu i preciznu izradu. Najčešće se koristi za nadogradnje na zubima i implantatima na prednjim zubima  da se eliminira metalni sjaj koji često daju metali.

Potpune keramičke krunice, odnosno bezmetalne keramike predstavljaju čistu keramiku bezmetalne ili cirkon oksidne baze koja daje vrlo prirodnu boju zubu te izrazito visoku estetiku. Nisu čvrste poput metal keramičkih krunica te se fiksiraju na zub mnogo snažnijim adhezivnim cementima kako bi postigle zadovoljavajuću čvrstoću i izdržljivost za normalnu žvačnu funkciju. Preporučuju se za nadomještanje strukture prednjih zuba.

Bilo koja od navedenih krunica je odličan nadomjestak za oštećen zub. Koju krunicu za zube odabrati primarno ovisi o stanju zuba koji se brusi. Svaka od navedenih krunica ima svoje indikacije u kojem slučaju je najbolja.

Održavanje oralna higijene kod  keramičkih krunica:

Pravilno održavanje oralne higijene  neophodno je za dugotrajnost i funkcionalnost zubnih krunica, kao i za očuvanje zdravlja usne šupljine.

Za čišćenje usne šupljine neophodno je koristiti zubnu četkicu, pastu za zube i zubni konac ili interdentalnu četkicu, za održavanje higijene među zubnih prostora. Preporuka je svakako i korištenje oralnog tuša. Oralni tuš relativno je nov proizvod za oralnu higijenu u odnosu na zubnu četkicu, no u svakom slučaju, uređaj veoma vrijedan pažnje.

Čišćenje zubi i usne šupljine potrebno je  dva puta dnevno, ujutro i navečer. Najvažnije od svega je pravilno korištenje četkice za zube. Četkanje svih zuba mora trajati minimalno 3 minute, kako bi se adekvatno oprale sve površine zuba.

Uz kućnu higijenu, obavezna je i profesionalna higijena kod stomatologa. Minimalno jedanput godišnje čišćenje zubnog kamenca i kontrola postojećih protetskih radova, a ponekad, kod većih radova ili izrazitoj sklonosti nastanka kamenca, preporučljivo je čišćenje i svakih 6 mjeseci.

Ako Vas zanima koja krunica je najbolja za Vas, obratite nam se. Ovisno o vašem slučaju, odabrat ćemo najbolje rješenje za Vas.

Recenzije:
Blog:

Koliko dugo zub može biti otvoren?

Pojam otvorenog zuba u stomatologiji je vrlo širok. Zub može biti otvoren na različitim razinama i ovisno o razini, prisutni su različiti simptomi kod pacijenta…
Aktualni popusti: