Kompozitne ljuskice za zube – brza i jednostavna ugradnja artDENTAL

Što su kompozitne ljuskice, kada se koriste i kolika im je trajnost?

Kompozitne ljuskice se izrađuju u ordinaciji dentalne medicine direktno na zubima, za razliku od keramičkih ljuskica za čiju izradu je potreban zubni laboratorij i zubni tehničar.

Kompozit je materijal od kojega se najčešće rade ispuni na zubima, ali može se i poboljšati estetika prednjih zuba ukoliko postoji indikacija za to.

Kompozitne ljuskice se koriste za promjenu:

 • oblika,
 • boje,
 • širine i
 • veličine zuba.

Brza i jednostavna ugradnja kompozitnih ljuskica

Za izradu kompozitnih ljuskica, u većini slučajeva nije potrebno brusiti zdravi zub, potrebne su eventualno manje preparacije samo u zubnoj caklini.

Ugradnja je brza i jednostavna, isto kao i popravci, ako dođe do pucanja ljuskice. Ukoliko su zubi osjetljiviji, ugradnja se može napraviti pod lokalnom anestezijom i pritom je sasvim bezbolna.

Kompozitne ljuskice se koriste za prekrivanje manjih estetskih nedostataka. Razmaci između prednjih zuba nakon ortodontske terapije lijepo se mogu „zakamuflirati“ kompozitom.

Manji pomaci zuba i diskoloracije također su indikacija za ugradnju kompozitnih ljuskica.

Prednosti i nedostaci kompozitnih ljuskica

Estetske kompozitne ljuske mogu biti povoljno rješenje za uljepšanje osmijeha.

Cijena im je niža od keramičkih ljuskica ali i trajnost nešto manja. Kompozit je mekši materijal od keramike i utoliko se brže troši.

Isto tako, kompozit je podložan nakupljanju pigmenata iz hrane, pa trajnost boje estetskih ljuskica ovisi i o količini unosa kave, čaja, crvenog vina i ostale jače pigmentirane hrane.

Nakupljeni pigmenti se mogu nanovo ispolirati u ordinaciji dentalne medicine, čime im se vraća stari sjaj.

Prednost kompozitnih ljuskica pred keramičkim ljuskicama, je jednostavna mogućnost popravka ukoliko dođe do loma po znantno povoljnijoj cijeni.

Estetska zona (od očnjaka do očnjaka) je sklona pucanju zbog odgrizanja hrane i same forme zuba. Puno ljudi stišće zubima noću, pa i takve navike mogu uzrokovati brže trošenje i lomove kompozitnih ljuskica.

Isto tako trauma (udarac) zuba, može uzrokovati lom kompozitnih ljuskica.

Popravak kompozitne ljuske je vrlo brz i jednostavan, za razliku od loma keramičke ljuskice, gdje je potrebno ponoviti cijeli postupak brušenja, otiskivanja i izrade u laboratoriju.

Trajnost kompozitnih ljuskica

Trajnost kompozitnih ljuskica ovisi o više faktora:

 • ispravna indikacija za postavljanje kompozitnih ljuskica,
 • način izrade,
 • vrsta kompozitnog materijala,
 • održavanje oralne higijene,
 • način hranjenja i žvakanja,
 • redovne kontrole kod stomatologa,
 • općenito stanje zuba na koji je stavljena ljuskica.

Najbitnija je dobra suradnja pacijent- stomatolog. Iskustva s kompozitnim ljuskicama su uglavnom pozitivna, ukoliko se i pacijent i doktor pridržavaju određenih pravila.

Kompozitne ljuskice mogu biti vrlo postojano, dugotrajno i cjenovno pristupačno rješenje za poboljšanje estetike Vašeg osmijeha.

Vezani članci:

Estetika u dentalnoj medicini – artDENTAL

10 načina za poboljšati osmijeh – artDENTAL

Priča o make overu koji je promijenio osmijeh i život – artDENTAL

Metode za postizanje hollywoodskog osmijeha – artDENTAL