Zubni most- izrada – postupak ugradnje – trajnost – centar dentalne medicine artDENTAL

Kada i zbog čega se koristi zubni most? Saznajte sve što morate znati prije postupka ugradnje.

Što je zubni most?

Zubni most je nadomjestak koji se sastoji od međusobno povezanih zubnih krunica i može biti izrađen na implantatima i/ili zubima.

Izrađuje se kod nedostatka jednog ili više zuba ili u slučaju kada su zubi uništeni i oslabljeni, te skloni pucanju. Na taj način omogućuje se uspostava funkcionalnosti, ali i estetike.

U sljedećem tekstu objasnit ćemo vam izradu, fiksiranje i trajnost zubnog mosta na zubima.

Izrada i fiksiranje zubnog mosta

Ako osobi primjerice nedostaje jedan zub, tada se izrađuje most od tri međusobno povezane krunice koje se fiksiraju na susjedne zube.

Zube je prije postavljanja mosta potrebno izbrusiti, te se na taj način stvara prostor za novi most. Svakim brušenjem zuba se približavamo živcu, zubnoj pulpi, što može uzrokovati pojavu preosjetljivosti ili boli nakon brušenja.

Ukoliko ta bol traje i nepodnošljiva je potrebno je pravovremeno reagirati;  dijagnosticirati uzrok boli, te ovisno o tome zub liječiti što znači izvaditi živac, očistiti zubni kanal i adekvatno napuniti.

Zubni most se može napraviti u tri posjete stomatologu, u razmaku od nekoliko dana koji su potrebni laboratoriju za njegovu izradu.

Proces izrade zubnog mosta:

  1. u prvoj posjeti se zubi bruse, izrađuje se privremeni most, te ukoliko je sve uredu se uzima otisak.
  2. drugi dolazak je potreban za probu konstrukcije mosta,
  3. treći dolazak je za predaju definitivnog rada – izrađenog mosta.

Zubni most je fiksni nadomjestak , što znači da se cementira na brušene zube.

Moguće ga je privremeno i trajno cementirati, što ovisi o procjeni stomatologa i dogovoru s pacijentom.

Preporuka je prvo privremeno cementirati most, kako bi se pacijent mogao priviknuti s obzirom na to da je „nešto novo“ u njegovim ustima. Na taj način je moguća i kontrola eventualne preosjetljivosti zubi i nastanka boli.

Ukoliko zub boli ispod privremeno cementiranog mosta, stomatolog ga skida, liječi zub i ponovno cementira, privremeno ili trajno, ovisno o situaciji.

U svakom slučaju u jednom trenutku je most potrebno i trajno cementirati jer omogućuje bolji osjećaj pacijentu, te bolje održavanje higijene.

U slučaju da zub boli ispod trajno cementiranog mosta, stomatolog treba procijeniti sveukupno stanje mosta i zubi u usnoj šupljini, te ovisno o tome predložiti terapiju.

Ukoliko je most stabilan, nedavno napravljen i zubi su stabilni kao njegovi nosači tada je moguće zub liječiti kroz most.

Međutim, ako je zubni most duže vrijeme u ustima i stomatolog procjeni da bi liječenje kroz most bilo otežano, tada je potrebno napraviti novi most.

Trajanje zubnog mosta

Trajanje ovisi o pravilnom održavanju oralne higijene i redovitim kontrolnim pregledima za vrijeme navikavanje na zubni most..

U artDENTAL-u svakom pacijentu nakon završenog rada objasnimo kako pravilno četkati zube i održavati oralnu higijenu.  Obratite nam se s povjerenjem, jer loše napravljen zubni most, može dovesti do nepotrebnih problema i boli.

Savjetujemo redovite kontrole svakih šest mjeseci, dok prva kontrola nakon izrade zubnog mosta je već nakon mjesec dana, kako bi nam i sam pacijent moga dati povratnu informaciju.

Vezani članci:

Estetika u dentalnoj medicini – artDENTAL

Kako poboljšati osmijeh? – artDENTAL

Priča o make over-u koji je promijenio osmijeh i život – artDENTAL