Nepravilan zagriz – uzrok raznih problema – centar dentalne medicine artDENTAL

Nepravilan zagriz zuba može biti uzrok raznih problema. Muči li i vas nepravilan zagriz? Kako uopće izgleda pravilan zagriz?

U tekstu koji slijedi saznajte do kakvih sve posljedica može doći radi nepravilnog zagriza.

Kako nastaje nepravilan zagriz?

Dok budete čitali današnju temu bloga, molimo vas da ne skidate osmijeh s lica i pokažete svoje zube jer sve nepravilnosti  u ustima možemo riješiti.

Bitno je pratiti rast i razvoj zuba kod djece jer već tada se mogu vidjeti neke nepravilnosti u zagrizu koje u suradnji sa stomatologom možete izbjeći na vrijeme.

Mnogi pacijenti  koji nam dođu i kažu da su već nosili aparatić za zube, ali i dalje imaju nepravilan zagriz.  To se događa jer su zubi stalno u pomaku, te imaju tendenciju vratiti se na poziciju gdje su nekad bili odnosno u nepravilan zagriz. 

Nepravilan zagriz zubi je potrebno ispraviti na vrijeme jer može izazvati velike bolove u čeljusnom  zglobu zbog neravnomjerno raspoređenih sila u ustima, te može doći do loma zuba i povlačenja zubnog mesa.

Vađenje zuba ili neizrastanje  zuba u čeljusti također može dovesti  do nepravilnog zagriza jer nastaje  prazan prostor između zubi, te se preostali zubi naginju i pokušavaju zatvoriti taj prostor. Zato je veoma  bitno nadomjestiti izgubljene zube u čeljusti.

Kod nepravilnog zagriza teško je održavati oralnu higijenu (u slučaju da su zubi zbijeni ), pa je učestalije nastajanje karijesa i upala zubnog mesa. 

Vrste nepravilnih zagriza zubi

Navesti ćemo nekoliko slučajeva nepravilnih zagriza:

  • Donja čeljust ispred gornje: u slučaju kada je donja čeljust ispred gornje; takav nepravilan zagriz zove se progenija. Katkad se ovaj slučaj nepravilnog zagriza mora riješiti kirurški, a ponekad je dovoljno nositi  ortodontski  aparatić.
  • Gornji zubi u potpunosti prekrivaju donje zube:  što znači da je zagriz dubok, te katkad donji zubi mogu udarati u nepce i izazvati traumu.
  • Prednji zubi dosta su izbačeni na van: katkad zbog njih ne možete zatvoriti usne i primorani ste stalno disati na usta što nije dobro za vas i vaše zdravlje.

Kako ispraviti nepravilan zagriz?

Bitno je  redovito ići na kontrole kod stomatologa jer stomatolog može na vrijeme ukazati na nepravilan zagriz ili potencijalno nepravilan zagriz do kojeg tek može doći.

Stomatolog će Vas uputiti ortodontu koji će objasniti koje su posljedice krivog zagriza i kako ispraviti nepravilan zagriz.

Za ispravljanje nepravilnog zagriza potrebna je ortodontska terapija. U težim slučajevima potrebna je suradnja s kirurgom, dok se neki slučajevi mogu riješiti protetskim nadomjescima, kao što su ljuskice ili krunice.

Bitno je da kod ispravljanja zagriza ne pristajete na brza rješenja, kao što su krunice i mostovi. Dajte priliku ortodonciji, pomoću koje možete sačuvati svoje zdrave zube i dobiti pravilan zagriz.

Posljedice krivog zagriza

Krivi zagriz i posljedice:

▪ estetski problem,

▪ preopterećenja zuba koji su u zagrizu,

▪ otežano pričanje i žvakanje.

Ako mislite da je vaš zagriz nepravilan, slobodno dođite do nas na besplatan pregled zuba.

Zapamtite da i  male nepravilnosti u zagrizu mogu izazvati velike probleme  i zato bolje spriječiti nego liječiti.

Slobodno nam se obratite!

Vezani članci:

Ortodontski aparatić – artDENTAL

Fiksni ili mobilni aparatić – koji odabrati

Problemi sa zagrizom i kako se liječe – artDENTAL