Uzimanje otiska zuba – koji je postupak – što omogućuje dentalni otisak zuba – artDENTAL

Da li ste ikada bili u prilici da vam je stomatolog uzimao otiske zubi, kako bi vam mogao napraviti protetski rad?

I znate li da je zubni otisak jedinstven za svaku osobu?

Za vas koji ne znate, podijelit ćemo nekoliko korisnih informacija.

Za više informacija uvijek nas možete kontaktirati popunjavanjem kontakt forme ili nas nazvati na 051 582 888.

Što je dentalni otisak zuba?

Dentalni otisak zuba je postupak kojeg svakodnevno prakticiramo u našoj klinici. Predstavlja prvi korak kod izrade fiksnih ili mobilnih protetskih radova u stomatologiji, odnosno u slučajevima kada postoji potreba izrade zaštitne udlage, zubne krunice, zubne ljuskice, proteze, mostova ili rada na zubnim implantatima.

Dentalni otisak zuba je jako bitan kod planiranja rada u ustima, gdje se dentalni otisak zuba uzima prije samog početka rada – brušenja zubi ili postavljanja implantata.

U dentalnom laboratoriju se izlije otisak zuba, naprave se gipsani modeli gornje i donje čeljusti, pomoću kojih zajedno s dentalnim tehničarem možemo iskomunicirati što je moguće napraviti te kako bi finalni rad mogao izgledati.

Na taj način, modeli nam služe da i pacijentu detaljno objasnimo situaciju.

Glavni cilj je da protetski rad bude usklađen s vašom trenutnom situacijom i zagrizom. Vrlo je bitno da se otisak zuba uzme na adekvatan način, kako bi finalni rad bio precizan i odgovarao stanju u ustima.

Postupak uzimanja otiska zuba

Dentalni otisak zuba je: otisak tvrdih (zubi) i mekih tkiva u ustima, iz kojih se u dentalnom laboratoriju radi reprodukcija – gipsani model gornje i donje čeljusti.

Otisak se uzima pomoću plastičnih ili metalnih žlica, u koje se postavi odgovarajući materijal potreban za određenu vrstu rada.

Prilikom stavljanja u usta, materijal je mekši, kako bi se što bolje mogao potisnuti preko zubi. Nakon određenog vremena se stvrdnjava, što ukazuje na trenutak kada se može izvaditi iz usta.

Vrlo je važno da stomatolog pregleda otisak zuba prije slanja u dentalni laboratorij. Ukoliko postoje nekakve nepravilnosti ili se neke strukture nisu dobro otisnule, potrebno ga je ponoviti.

Materijali za uzimanje dentalnog otiska su ugodnog okusa i neškodljivi su za ljudski organizam.

Postupak uzimanja otisaka zubi može biti pomalo neugodan, zato je prilikom uzimanja dentalnog otiska važno umiriti se, opustiti se i koncentrirati na disanje na nos, kako ne bi došlo do nagona na povraćanje.

Digitalni otisak zuba

U današnje vrijeme kako stomatološka tehnologija napreduje, postupak uzimanja dentalnog otiska postao je brži i precizniji.

Tako je dentalni otisak zuba moguće uzeti i pomoću intraoralnog skenera, koji omogućuje još preciznije i ugodnije uzimanje otisaka zubi.

Ova metoda je odlična za pacijente koji ne mogu podnijeti otisnu masu, bude im mučno i imaju nagon na povraćanje.

Nakon pripreme zuba, skenira se čeljust, jedna po jedna, i na kraju zagriz. Skenirana 3D snimka se digitalnim putem šalje u dentalni laboratorij. U dentalnom laboratoriju se dalje putem posebnog programa dizajniraju zubi.

Ako i vi želite novi osmijeh, slobodno nam se obratite. Pošaljite upit popunjavanjem kontakt forme ili nas nazovite 051 582 888

Vezani članci:

Anatomija usne šupljine –  artDENTAL

Zubna protetika – artDENTAL

Nepravilan zagriz – artDENTAL

Zubni most – postupak izrade – artDENTAL