Zašto zub boli po noći i kako smanjiti bol?

Zašto zub boli po noći i kako smanjiti bol?

Zubobolja je vrlo neugodno stanje koje može biti izrazito bolno te nas može sprječavati u obavljanju svakodnevnih obaveza.

Još neugodnije iskustvo zubobolje najčešće se javlja noću pritom nam ometa normalan san, a posjet stomatologu nije moguć.

Koji su najčešći uzroci zubobolje noću?

Najčešći uzroci zubobolje noću su identični kao i danju, a mogu biti:

  • karijes, 
  • upalni procesi u području korijena zuba (apsces),
  • bolesti desni ili
  • nakon operativnog zahvata.

Postoje razni uzroci koji pojačavaju zubobolju noću. Jedan od glavnih uzroka je povećan protok krvi u glavi. Dok je glava u uspravnom položaju krv puno teže teče zbog suprotstavljanja gravitacije nego kada je u ležećem položaju. Tada je glava u istoj razini kao srce i više je prokrvljena te uzrokuje veći pritisak krvnih žila na bolne regije u području zuba.

Zubobolja noću je intenzivnija zbog manjka distrakcija. Tijekom dana čovjek ima puno različitih obaveza i jednostavno ne stigne razmišljati o boli, ali kod kuće ima manje distrakcija i zbog toga je više fokusiran na zubobolju.

Kasni obroci, koji su bogati ugljikohidratima i šećerima, i preskakanje pranja zubi prije spavanja mogu uzrokovati zubobolju. Hrana se može zavući između zubi i iritirati zube koji imaju postojeći karijes, plombe ili krunice u lošem stanju ili povučene desni. Zbog toga je bitno izbjegavati kasnije obroke i redovito prati zube kako bi smanjili bol i spriječili napredovanje karijesa.

Zubobolja noću može se javiti prilikom rasta umnjaka. Umnjak je zadnji zub koji niče i u pravilu za njega postoji najmanje mjesta u čeljusti te zbog toga pacijenti mogu osjećati bol prilikom nicanja koja se može pojačavati noću.

Osobe koje pate od bruksizma također mogu osjećati zubobolju i bolove u čeljusti.

Tijekom sna, mnogi ljudi nehotice stišću čeljust što može uzrokovati bol u zubima i čeljusti kao i loma ili oštećenja zuba.

Kako smanjiti bol u zubima noću?

Kod pojave zubobolje najbolje se odmah javiti svojem stomatologu kako bi se spriječilo daljnje širenje infekcije. No ukoliko se ona pojavi noću evo nekoliko načina kako si pomoći:

  • Protuupalni lijekovi: najefikasniji način za smanjivanje zubobolje  je upotreba protuupalnih lijekova protiv bolova na bazi ibuprofena ili paracetamola.
  • Topla ili hladna obloga: osim lijekova mogu se koristiti topli ili hladni oblozi, izvan usta na području gdje osjećate bol. Toplina može opustiti mišiće i ublažiti bol, dok hladnoća može smanjiti oticanje i ublažiti nelagodu. Oblozi se drže 15-20 min. kroz nekoliko sati, na bolnom području.
  • Promjena položaja glave:  tj. podizanjem glave smanjuje se  pritisak krvnih žila na bolni zub i na taj način osoba može osjetiti blago olakšanje i lakše utonuti u san.
  • Upotreba zaštitne udlage: ako je bruksizam uzrok vaše boli, potrebno je koristiti zaštitne udlage koje se nose tijekom noći kako bi zaštitili zube od daljnjeg oštećenja.
  • Održavanje dobre oralne higijene: redovito četkanje zubi, korištenje zubnog konca i ispiranje usta može pomoći u smanjenju boli i sprečavanju daljnjih problema.
  • Ispiranje slanom vodom: ako ništa od ovoga ne pomaže pokušajte ispirati usta slanom vodom, koja je prirodno antibakterijsko sredstvo i može ublažiti upalu.

Ako bol u zubima ne popusti ili se pogorša, svakako se obratite stomatologu radi pregleda i liječenja. Nikada nemojte zanemarivati bol u zubima, posebno ako se pojavljuje noću. Pravovremeni posjet stomatologu može spriječiti daljnje komplikacije i olakšati vaše tegobe.

Ako osjećate bol, ne ustručavajte se kontaktirati nas!

Utvrdit ćemo uzrok i započeti odgovarajuće liječenje.

Vaši zubi zaslužuju pažnju i brigu kako biste održali cjelokupno zdravlje usta i tijela.

Vezani članci:

Pulsiranje zubnog mesa i pulsirajuća zubobolja – artDENTAL

Zubobolja u trudnoći – važnost pregleda – artDENTAL

Zdravstveni problemi koji mogu nastati uz bolesti zuba  artDENTAL

Prirodni lijekovi protiv zubobolje  prva pomoć protiv bolova – artDENTAL