Zdravstveni problemi koji mogu nastati uz bolesti zuba – artDENTAL

Da li ste ikada razmišljali kako zdravlje zubi utječe na cjelokupno zdravstveno stanje organizma? Problemi sa zubima mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Saznajte više u našem blogu!

Problemi sa zubima

Pokvareni zubi osim što često uzrokuju nepodnošljivu bol, mogu biti uzročnici niza drugih bolesti u tijelu, pa čak i onih opasnih za život. 

Za nastanak i širenje karijesa su odgovorne bakterije u ustima koje uz prisutnost loše oralne higijene dovode do upale zubnog mesa  i potporne strukture zuba.

Važno je sanirati karijes dok je još u ranoj fazi jer se vrlo brzo može desiti upala zubne pulpe i prodor bakterija putem krvotoka u ostatak organizma. 

Da li to bio mrtav zub zbog dubokog karijesa, zub s granulomom, cistom ili dubokim parodontnim džepom, svaki od njih može biti potencijalno žarište bakterija koji može ugroziti bilo koji organ u tijelu.

Pokvareni zub se  na neki način može usporediti s tempiranom bombom koja po organizmu širi bakterije i bolesti.

Neliječene upale zubi mogu ostaviti posljedice na srcu, zglobovima, koži i kosi u obliku dermatoloških problema (opadanje kose, akne…).

Pregledom usne šupljine mogu se otkriti mnoge bolesti u organizmu. Održavanje zuba zdravima važno je ne samo da bi se spriječila zubobolja, već i da bi se zaštitili ostali organe od štetnih posljedica pokvarenih zubi.

Parodontoza

Parodontoza je, poslije karijesa, najrasprostranjenije kronično oboljenje desni, čiji krajnji stadij dovodi do gubitka zuba. Ipak, malo se zna da ljudi koji ne liječe parodontozu imaju veći rizik da obole od bolesti srca, osteoporoze, reumatoidnog artritisa.

I najmanje oštećenje zuba može predstavljati problem povezan sa svim organima u tijelu. Između unutrašnjih organa i zuba postoji jaka veza. Ponekad bolesni zubi mogu biti i uzrok glavobolje.

Loše održavanje oralne higijene

Loše održavanje oralne higijene; neredovita upotreba zubnog konca ili vodice za ispiranje usta, neće uzrokovati samo neugodan zadah, već nas može vremenom dovesti u nezgodnu situaciju, pa čak i uzrokovati kardiovaskularne tegobe.

Ako mislite da imate neki zub koji je potencijalno žarište za simptome kojima ne znate uzrok, obratite se svom zubaru. Tek nakon uklanjanja i liječenja bolesti zuba, ako simptomi nestanu, možemo reći da je zub bio uzrok zdravstvenih problema.

Redovne kontrole kod vašeg stomatologa i dobra oralna higijena svakako će pomoći da smanjite mogućnost nastanka zdravstvenih problema koji mogu nastati uz bolesti zuba.

Slične teme:

Liječenje upale zuba – artDENTAL

Jesu li akne i bolesti zuba povezanI? – artDENTAL

Rješenje zubnih problema bez vađenja zuba – artDENTAL