Pulsiranje zubnog mesa i pulsirajuća zubobolja

Zub može boljeti na nekoliko različitih načina. Kada pričamo o zubobolji najčešće možemo razlikovati naglu, kratku i oštru bol ili sporu, produženu i tupu bol.

Nagla i kratka bol koja sijevne i prođe nakon nekoliko sekundi je vrlo vjerojatno samo preosjetljivost zuba i ne uzrokuje daljnje nelagode.

Koliko god takva bol taj trenutak bila neugodna ona ne zahtijeva posebnu stomatološku intervenciju. Osim izbjegavanja jako hladne i tople hrane možete pokušati i s pastama za osjetljive zube.

U nastavku pročitajte više o pulsirajućoj zubobolji!

Pulsiranje zubnog mesa

Pulsiranje zubnog mesa ili spora tupa bol već je znak za uzbunu. Ako Vas boli zub ili zubno meso, a bol se s vremenom pojačava, vrlo vjerojatno postoji ozbiljniji problem s nekim zubom.

Pulsiranje koje pacijenti osjete izazivaju bakterije koje svojim metabolizmom oslobađaju plinove čijim se širenjem stvara pritisak na okolna tkiva. Stvaranje plinova i gnoja stvara pulsirajuće senzacije i ponekad vrlo jake bolove.

U pozadini mogu biti duboki zubni karijesi, parodontni džepovi, neuspjela liječenja zuba, otežano nicanje zuba, zaostali korijeni i drugo.

Pulsiranje i nelagodu zubnog mesa mogu uzrokovati i zubi koji niču. Nicanje zuba ponekad može, na žalost, biti vrlo bolno.

Ukoliko se dijete žali da ga boli područje gdje treba niknuti zub, možete mu pomoći s hladnim oblozima i gelovima za mazanje koji sadrže u sebi anestetik, a mogu se pronaći u ljekarni.

pulsirajuća zubobolja

Pulsiranje u zubu nakon punjenja kanala

Nekada postoji mogućnost da osjećate pulsiranje u zubu. Takva bol se može pojaviti nakon što je napravljen ispun na zubu ili ukoliko se radilo oliječenju tog zuba.

Zubni ispun može biti uzrokom te boli, ukoliko je karijes bio jako dubok i nalazio se u blizini zubnog živca, pa je posljedično došlo do gangrene i odumiranja zubnog živca.

Nakon liječenja zuba normalno je nekoliko dana osjetiti laganu bol i pritisak, ali ne i jače pulsiranje. Nikako bol ne bi trebala perzistirati više od nekoliko dana. Ako nakon liječenja zuba bol ne popušta, javite se svom stomatologu za savjet.

Ako je u pitanju jače pulsiranje moguće da je zaostalo bakterija i upale.

Pulsirajuća zubobolja i kako smanjiti pulsiranje u zubu?

Pulsirajuća zubobolja je u svakom slučaju razlog za hitnu posjetu stomatologu. Stomatolog će pomoću anamneze i kliničkog pregleda utvrditi uzrok boli i primijeniti odgovarajuću terapiju.

Antibiotici u nekim slučajevima pomažu, ali ne dugoročno, a njihovo djelovanje treba pričekati i do nekoliko dana, najčešće tek drugi ili treći dan po uzimanju antibiotika nastupa olakšanje boli.

U međuvremenu pomognite si tabletama protiv bolova koje inače uzimate za glavobolju i hladnim oblozima koji ćete primijeniti s vanjske strane.