Kako koristiti zubni konac – zašto ga koristiti i koje sve vrste postoje – artDENTAL

Za pravilno održavanje oralne higijene nije dovoljno koristiti samo četkicu i pastu za zube, već je uz to potrebno koristiti dodatna sredstva koja čiste prostore između zuba, a među kojima je najpoznatiji zubni konac.

Što je zubni konac?

Zubni konac je tanka nit od najlona, koja se koristi za čišćenje površine između zuba od ostataka hrane, plaka i bakterija, te time pomaže očuvati zdravlje desni i spriječiti pojavu karijesa na tim mjestima.

Zašto koristiti zubni konac? 

Četkica za zube može očistiti samo 70% površine zuba, te je zbog toga potrebno koristiti zubni konac, kako bi se ostatak zubnih ploha adekvatno očistio.

Zube je potrebno prati četkicom za zube i pastom dva puta dnevno, dok je konac dovoljno koristiti jednom dnevno.

Vrste zubnih konaca

Postoje razne vrste zubnih konca:

  • fluoridirani konci,
  • navošteni i nenavošteni konci,
  • konci na posebnim držačima.

Odaberite konac s kojim Vam je najlakše rukovati i koji će Vam lako prolaziti kontakte između zubi.

Kako koristiti zubni konac?

Pravilna upotreba zubnog konca od iznimne je važnosti jer nepravilna upotreba može oštetiti zubno meso čime zubni konac gubi svoju svrhu.

Kako pravilno koristiti zubni konac?

Zubni konac se koristi tako da odrežete dovoljnu količinu konca, oko 45-50 cm i namotate nekoliko puta oko oba kažiprsta.

Nakon što ste konac namotali, potrebno je napeti konac palčevima tako da ostane slobodno oko 1-2cm zubnog konca. Taj dio konca prolaziti će između zubi.

Koncem za zube je potrebno kontrolirano i polagano ulaziti u prostore između zuba, te ga povlačiti gore-dolje po zubu ispod linije desni.

Budite oprezni da Vam ne sklizne ruka i da ne oštetite zubno meso! Ovaj postupak je potrebno ponoviti za svaki zub. Kada se selite na drugi međuzubni prostor potrebno je koristiti neiskorišteni, čisti dio zubnog konca.

Nakon što ste završili isperite usta običnom vodom.

Zubni konac se također preporuča koristiti oko krunica, zubnih implantata, ortodontskih bravica, te zubnih mostova.

Za osobe koje imaju zubne mostove postoje posebni zubni konci. Takvi konci imaju zadebljan jedan kraj koji olakšava ulazak ispod zubnog mosta, te mekani središnji dio kojim se čisti prostor ispod zubnog mosta.

Svakodnevnim i pravilnim korištenjem zubnog konca održat ćete zdravlje zubi i zubnog mesa, te imati lijep i zdrav osmijeh!

Možda će vas zanimati:

Što prije, četkanje ili čišćenje zubi koncem? – artDENTAL

Kako i koliko često je potrebno prati zube? – artDENTAL

Savjeti za pomoć održavanja oralnog zdravlja – artDENTAL

Kako izgleda vaša četkica, da li ribate ili četkate zube? – artDENTAL