Rast i upala umnjaka – sve što morate znati – kako si pomoći – artDENTAL

Umnjaci su zubi koji rastu u dobi između 20-te i 30-te, te često uzrokuju velike probleme. Vrlo često rade više problema, nego što zaista koriste.

Nemojte čekati da vas umnjak zaboli!

Na pojavu prvih simptoma, važno je javiti se zubaru i obaviti pregled jer samo pravovremenim javljanjem sprečavaju se nepoželjne komplikacije.

Naručite se na preventivni pregled!

Što su umnjaci?

Umnjaci su zapravo treći kutnjaci koji se smještaju iza drugih kutnjaka u gornjoj i donjoj čeljusti. Najčešće svaka osoba ima četiri umnjaka (dva u donjoj čeljusti i dva u gornjoj čeljusti).

Umnjaci su zadnji zubi koji izrastaju u ustima i to obično između 17. i 25. godine.  Neke osobe nemaju uopće zametke umnjaka, što znači da ih nemaju u čeljusti i neće im nikada izrasti.

Osobama koje imaju zametke umnjaka, ne moraju umnjaci nikada izaći na površinu ili mogu izaći samo neki.

Ponekad će umnjaci izrasti u pravilnom ravnom položaju kao i ostali zubi, a ponekad će biti postavljeni nepravilno u kosti.

Upala umnjaka

Upala umnjaka se najčešće javlja jer nemaju dovoljno mjesta za izbijanje i normalan rast. Umnjak može izbiti djelomično (vidi mu se dio krune u ustima) ili se može dogoditi da nikad ne izbije kroz zubno meso (ostaje u kosti zarobljen). 

Ukoliko umnjak izraste djelomično, dio krune izađe kroz zubno meso, a dio ostane prekriven zubnim mesom. Tada postaje otežano čišćenje tog prostora što najčešće rezultira  upalom zubnog mesa oko krune umnjaka, te nastaje perikoronitis.

Svaka infekcija, ukoliko je jaka, može rezultirati i s općim simptomima kao što su natečeni limfni čvorovi i temperatura.

Bol umnjaka se može javiti i pri rastu umnjaka. Upala kod rasta umnjaka najčešće se javlja kada umnjak izbija kroz zubno meso.

Tada je to područje crveno, blago natečeno i boli na dodir i zagriz. Bol može biti blaga i podnošljiva, ali može prijeći i u jaku, neizdržljivu bol.

Kako si pomoći kod upale umnjaka?

Upalu umnjaka si možete olakšati kod kuće ispiranjem otopinom slane vode ili dezinfekcijskim tekućinama za ispiranje usne šupljine, ali se svakako treba javiti stomatologu.

Ukoliko su upale umnjaka česte i ponavljajuće, takav umnjak je onda za vađenje.

Jedino vađenjem će učestale upale proći. Ukoliko se infekcija oko umnjaka javila jednom, potrebno je otići kod stomatologa koji će detaljno očistiti mjesto oko umnjaka. Čišćenjem će infekcija i bol nestati.

Stomatolog će procijeniti je li potrebno uvesti antibiotik za upalu umnjaka. U većini slučajeva nije potreban, ali  ukoliko je infekcija jaka, bol nepodnošljiva i popraćena s općim simptomima, vjerojatno će antibiotik biti potreban kako bi smanjio infekciju.

Odmah se javite stomatologu ako osjetite bol u umnjaku ili ustima, oticanje ili druge simptome na području iza posljednjih kutnjaka.

Redovno odlazite na kontrole. Redovno snimanje zuba (zubni rendgen) može ukazati na upalu umnjaka prije pojave simptoma.

Slobodno nam se obratite i ne zaboravite da je PRVI PREGLED kod nas BESPLATAN!

Vezani članci:

Što je perikoronitis – uzroci i simptomi – mogućnosti liječenje – artDENTAL

Kada je potrebno vaditi umnjak – treba li se uvijek vaditi – artDENTAL

Zarastanje zubnog mesa nakon vađenja zuba – vrste vađenja – artDENTAL

Oporavak nakon vađenja zuba – najčešći stomatološki zahvat – artDENTAL