Zarastanje zubnog mesa nakon vađenja zuba – vrste vađenja – faze zarastanja – artDENTAL

Vađenje zuba jedan je od najčešćih stomatoloških zahvata kojeg se pacijenti najčešće najviše boje. U većini slučajeva radi se o prilično jednostavnom zahvatu.

Iako se u suvremenoj stomatologiji nastoji sačuvati svaki zub, u ponekim situacijama se ipak mora pribjeći vađenju zuba.

S vama rado dijelimo naše znanje i stručne savjete! Za sve informacije uvijek nam se možete obratiti putem kontakt obrasca ili nas nazvati na broj telefona: 051 582 888.

Zarastanje zubnog mesa nakon vađenja zuba

Postoji jednostavno vađenje zuba i operativno vađenje zuba. Nakon jednostavnog vađenja zuba, pacijent se odmah može vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima, dok je operativno vađenje malo teže i duže traje.

Nakon operativnog vađenja potrebno je izbjegavati fizički napor i izlaganje suncu par dana nakon zahvata, kako bi zarastanje zubnog mesa bilo što brže i bolje.

Neposredno nakon vađenja zuba na zubno meso se stavlja sterilna gaza. Tu sterilnu gazu pacijent mora zagristi i držati tako 15-20 minuta. Takav čvrsti pritisak na zubno meso će zaustaviti krvarenje i ubrzati proces stvaranja krvnog ugruška.

Krvni ugrušak je vrlo bitan faktor u procesu zarastanja rane nakon vađenja zuba i kako ne bi ispao iz rane potrebno se pridržavati svih uputa koje Vam je dao stomatolog nakon vađenja zuba.

Faze zarastanja rane nakon vađenja zuba

Postoji nekoliko faza zarastanja rane nakon vađenja zuba:

  1. Faza:

U prvoj fazi stvara se krvni ugrušak kojeg je potrebno sačuvati u rani, kako bi rana počela proces cijeljenja. Tijekom te prve faze moguća je lagana bol i sukrvica i to je normalno.

Kao što je navedeno prije u tekstu, 2-3 dana nakon vađenja zuba potrebno je paziti da krvni ugrušak ostane u rani od vađenja zuba.

  • Faza:

U drugoj fazi, otprilike 2-3 dana nakon vađenja zuba, rana će početi zarastati. Zubno meso će se polagano početi zatvarati, bit će manje bolno i neće više biti sukrvice, a s vremenom će se pojaviti i bijele mrlje, koje su zapravo fibrin koji omogućava zarastanje zubnog mesa.

  • Faza:

Nakon tjedan dana do dva tjedna, rana će se skoro u potpunosti zatvoriti, te će zubno meso gdje je bila rana, biti boje kao i susjedno zubno meso, te neće biti bolno niti otečeno.

Nakon vađenja zuba, mogu se i ne moraju postaviti šavovi.

To ovisi o:

  • vrsti vađenja zuba,
  • o dostupnosti zuba koji se vadi,
  • o količini krvarenja poslije vađenja zuba.

Ako su Vam stavljeni šavovi, faze zarastanja rane su iste, te upute kojih se morate pridržavati su također iste kao kada se ne stavljaju šavovi.

Također, zarastanje zubnog mesa nakon vađenja umnjaka je jednako zarastanju rane nakon vađenja bilo kojeg drugog zuba, jedino ako je bio impaktirani umnjak taj proces zarastanja malo duže traje.

Vezani članci:

Kada i zašto je vađenje zuba neophodno? – artDENTAL

Kako zaustaviti krvarenje nakon vađenja zuba – upute nakon vađenja – artDENTAL

Oporavak nakon vađenja zuba – najčešći stomatološki zahvat – artDENTAL

Ugradnja implantata odmah nakon vađenja zuba – koje su prednosti – artDENTAL