Kako zaustaviti krvarenje nakon vađenja zuba – upute nakon vađenja – artDENTAL

Vađenje zuba naziva se i ekstrakcija; oralno – kirurški zahvat kojim se zub ili njegovi ostaci uklanjanju iz zubne čašice ili alveole.

Iako se u suvremenoj stomatologiji nastoji sačuvati svaki zub, u ponekim situacijama se ipak mora pribjeći vađenju zuba.

S vama rado dijelimo naše znanje i stručne savjete! Za sve informacije uvijek nam se možete obratiti putem kontakt obrasca ili nas nazvati na broj telefona: 051 582 888.

Krvarenje nakon vađenja zuba

Tijekom vađenja zuba, tkiva oko zuba popucaju što dovodi do krvarenja. Krvarenje nakon vađenja zuba je prirodan i normalan proces koji se mora odviti kako bi „rupa“ nakon vađenja dobro zacijelila.

Krvarenje nakon vađenja zuba može biti:

  • jače ili
  • slabije

Da li je krvarenje jači ili slabije, najčešće ovisi o količini upale oko zuba –  što je upala veća, obilnije će biti i krvarenje.

Što nakon vađenja zuba i koliko krvari zub nakon vađenja?

Nakon vađenja stomatolog odradi sve potrebne postupke kako bi krvarenje s  vremenom prestalo.  Osim toga, potrebno je pratiti sve upute koje Vam je dao stomatolog kako bi oporavak bio brži.

Krvarenje koje nastaje nakon vađenja zuba potrebno je kako bi se stvorio krvni ugrušak, koji će dovesti do cijeljenja rane i naposljetku stvaranja kosti.

Krvarenje nakon vađenja umnjaka ili nekog drugog zuba najčešće traje do 30 minuta nakon zahvata, a moguće je i da potraje nekoliko sati. Nakon toga bi se trebalo zaustaviti.

Sukrvica nakon vađenja zuba je normalna i do 24 sata nakon vađenja! 

Sukrvica je žućkasta tekućina s primjesama krvi, te se zbog nje nije potrebno brinuti jer će se sigurno zaustaviti!

Zašto dolazi do produljenog krvarenja?

Produljeno krvarenje nakon vađenja se može dogoditi zbog više razloga – nepridržavanje uputa nakon vađenja sigurno će dovesti do produljenog krvarenja.

Osim toga, produljeno krvarenje može se javiti i zbog:

  • traumatske ozljeda tkiva oko zuba,
  • raznih sustavne bolesti koje pacijent ima ili
  • određenih  lijekova koje uzima.

Kako zaustaviti krv iz zuba?

Ako krvarenje nikako ne staje nakon zahvata vađenja zuba prvo što morate napraviti je uzeti pamučnu vatu ili gazu, zarolati ju, staviti na ranu i čvrsto zagrist u nju – time se postiže kompresija na ranu i krvne žile što dovodi do smanjenja krvarenja.

Gaza se tako u zagrizu drži 15-20 minuta, te nakon toga se može maknuti iz usta. Ako krvarenje i dalje nakon toga nije prestalo, taj isti postupak možete ponoviti.

Osim toga, postoje i razne tekućine koje dovode do stiskanja malih krvnih žila čime se smanjuje krvarenje – takve tekućine se nazivaju hemostatske tekućine.

Ukoliko nakon ponavljanja postupka i dalje krvari iz rane istim intenzitetom, obratite se svom stomatologu. Takvu ranu je potrebno zašiti s par šavova, te tako zaustaviti krvarenje zuba.

Upute nakon vađenja zuba

Kako bi spriječili produženo krvarenje potrebno je pridržavati uputa koje vam je dao stomatolog nakon vađenja zuba.

Upute koje treba slijediti su:

  • ne ispirati usta tri dana – često ispiranje pojačava krvarenje i otežava zaraštavanje,
  • nakon kirurgije zube je potrebno prati samo s četkicom jer se ne smije ispirati i potrebno je jako pažljivo četkati u blizini rane,
  • potrebno je izbjegavati toplu i tvrdu hranu, te korištenje slamke.

Postupak vađenja zuba primjenjuje se uz lokalnu anesteziju, koja umrtvljuje okolno tkivo i zub, te je u potpunosti bezbolan za pacijente

Ukoliko niste sigurni trebate li izvaditi zub, posjetite nas, u razgovoru s našim doktorima saznajte koje je najbolje rješenje za vaš problem!

Vezani članci:

Kada i zašto je vađenje zuba neophodno? – artDENTAL

3 razloga zašto je važno nadoknaditi i zube koji nisu vidljivi – artDENTAL

Oporavak nakon vađenja zuba –  artDENTAL

Ugradnja implantata odmah nakon vađenja zuba – koje su prednosti – artDENTAL

Kada je potrebno vaditi umnjak – treba li se uvijek vaditi – artDENTAL