Vađenje korijena zuba – kako se izvodi – centar dentalne medicine artDENTAL

Kada je vađenje korijena zuba neizbježno? Saznajte na koji način se izvodi i još mnogo toga o ovom najčešćem stomatološkom zahvatu!

Pročitajte tekst Marka Nikolića, dr. med.dent. , specijalista oralne kirurgije u artDENTAL klinici na temu: „Vađenje korijena zuba“. Sve o načinima i postupcima vađenja korijena zuba.

Kako se izvodi vađenje korijena zuba?

Vađenje korijena zuba jedan je od najčešćih stomatoloških zahvata na čeljusti. Vađenje korijena zuba može se izvršiti:

  • kirurški ili
  • na klasičan način.

Vađenje korijena zuba na klasični način podrazumijeva korištenje kliješta i poluga za njegovo odstranjivanje.

Kada stomatolozi nisu u mogućnosti kliještima izvaditi korijen zuba, zahvatu se mora pristupiti kirurški. I zahvat izvađa oralni kirurg.

Da bi se izvršilo vađenje zuba, potrebno je uočiti kost koja okružuje zaostali korijen. Najprije je potrebno kirurški zarezati područje sluznice čeljusti. Kost tada postaje uočljiva i može se započeti s brušenjem njezine površine.

Za brušenje se koristi svrdlo koje pokreće mikromotor (elektromotor namijenjen posebno za ovakvu upotrebu). Kako se kost oko korijena sve više odstranjuje, on postaje mobilan, te su tada za njegovo vađenje dovoljna kliješta i poluge.

Riječ je o relativno malom kirurškom zahvatu, koji traje između 20  minuta, ovisno o kojem zubu je riječ.

Oporavak nakon vađenja

Nakon vađenja korijena zuba, sluznica čeljusti mora se zašiti. Zacjeljivanje operativnog reza traje između 7 i 10 dana nakon čega se mogu skinuti i šavovi.

Kirurško vađenje korijena zuba obavlja se uz lokalnu anesteziju. Nakon prestanka djelovanja lokalne anestezije moguće je javljanje boli na mjestu rane.

Potrebno je  uzeti analgetik koji se inače koristi za smanjivanje bolova, iako će vam kirurg nakon zahvata prepisati odgovarajuće lijekove i dati nekoliko uputa.

Savjeti za bolji oporavak

Operativno područje potrebno je:

  • hladiti izvana,
  • izbjegavati tvrdu hranu, te
  • ne četkati energično zahvaćeno područje.

Dobro je pripaziti na banalne stvari poput smijanja, zijevanja i sl. jer bi moglo doći do olabavljenja šavova, a time i mogućnosti poremećaja formiranja ugruška potrebnog za zacjeljivanje rane.

Čak i tjedan dana nakon zahvata postoji mogućnost da zahvaćeno područje bude i dalje utrnuto. O tome je potrebno obavijestiti kirurga, iako bi utrnutost trebala nestati nakon određenog perioda.

Naš centar dentalne medicine u mogućnosti je pacijentima ponuditi niz vrhunskih operativnih tehnika u ordinacijama, koje su opremljene najsuvremenijom tehnologijom prema najvišim standardima struke.

Svi zahvati se rade u lokalnoj anesteziji i potpuno su bezbolni, a kućna terapija propisanim lijekovima omogućuje smanjenje postoperativnih simptoma.

Sve kirurške zahvate u artDENTAL klinici obavlja specijalist oralne kirurgije dr.dent.med. Marko Nikolić.

Možda će vas zanimati:

Vađenje zuba – artDENTAL

Kada i zašto je vađenje zuba neophodno? – artDENTAL

Kada je potrebno vaditi umnjak?- artDENTAL

Oralna kirurgija – artDENTAL