3 razloga zašto je važno nadoknaditi i zube koji nisu vidljivi – artDENTAL

Kada izgubite zub u vidljivoj regiji odmah nastaje panika!

Naravno, jer osmijeh i cijeli izgled osobe je narušen. Za razliku od toga, ako iz nekog razloga izgubite zube u dijelu usne šupljine, koje se ne vidi briga je puno manja.

Međutim, nedostatak stražnjih zubi nosi sa sobom velike potencijalne probleme. Pročitaj u našem blogu zašto je važno nadoknaditi zube u svakom slučaju!

Zašto je važno nadoknaditi zube?

Najbitniji razlozi su zagriz i žvakanje. Stražnji zubi su najvažniji za dobar zagriz i stabilnost zagriza, a i nedostatak istih dovodi do otežanog žvakanja pojedinih namirnica.

Jedna od najozbiljnijih posljedica je i bol! Zbog prijenosa sila na druge zube  dolazi do preopterećenja  preostalih zubi, ali i čeljusnog zgloba.

U slučajevima nedostatka stražnjih zubi može doći do bolova u preostalim zubima bez vidljivog razloga i s vremenom do bolova u zglobovima, jer promjenom u zagrizu može doći i do spuštanja zagriza. U tom slučaju stražnji zubi drže visinu zubi, što za posljedicu ima i promjene u vanjskom izgledu.

Naime, gubitkom visine se očituju promjene na donjoj trećini lica, usni kutevi padaju prema dolje, obrazi i usne mogu izgubiti tonus i „utonu“, te se lice postara.

Dentalni nadomjesci

Postoje:

  • mobilni nadomjesci,
  • proteze koje se skidaju,
  • fiksni implantati ili keramičke krunice.

Proteze se izrađuju kao mobilni zubni nadomjesci koji se mogu i moraju vaditi iz usta radi pravilnog održavanja oralne higijene.

Mobilne proteze mogu biti potpune (totalne) ili djelomične (parcijalne). Totalne se proteze izrađuju isključivo od akrilata, dok se djelomične mogu izraditi od akrilata (bez metalne baze) ili wirona (s metalnom bazom).

Implantati se postave na mjesto izgubljenog zuba bez da se moraju dirati ostali zubi.

U slučaju keramičkih krunica, koje se u slučaju gubitka zubi rade spojene u keramičke mostove, zubi se moraju brusiti da bi na njih mogla doći keramika. 

Zubi su mobilni cijeli život i u slučaju gubitka zubi ostali se počinju naginjati, izrastati u visinu i ako se predugo čeka za nadoknadu zuba može doći do gubitka prostora za dentalni nadomjestak.

Također, dolazi do propadanja čeljusne kosti ako nije opterećena žvačnim silama i zato se u slučajevima kada se odlučite za implantat potrebno je napraviti CT-sliku koja u 3D pokazuje visinu, širinu kosti i procjenjuje se da li ima dovoljno kosti za postavu implantata ili je potrebno nadomjestiti nedostatak kosti.

Svaki zub u vašim ustima ima svoju ulogu, naziv i broj. Svaki je jednako važan da bi se obavljala funkcija žvakanja i da bi sam početak probave bio uredan.

Dentalna higijena je prva i najvažnija stavka održavanja ne samo zdravlja zuba nego i cijele usne šupljine.

Savjet o dentalnim nadomjescima možete potražiti u našoj artDENTAL klinici u Kastvu. U razgovoru s našim specijalistom oralne kirurgije dr.dent.med. Markom Nikolićem  sigurno ćete pronaći najbolje rješenje.

Možda će vas zanimati:

Zamjena izgubljenih zubi i koje sve opcije postoje?

Kada odabrati privremenu, a kada fiksnu zubnu protezu?

Nepravilan zagriz – artDENTAL