Djelovanje antibiotika kod upale zubi i desni – kada i kako koristiti – artDENTAL

Antibiotici su antibakterijski lijekovi koji služe za smanjivanje upala, odnosno sprječavaju širenje infekcija i koriste se kako bi eliminirali uzročnike upala.

Vrlo često se antibiotici uključuju u plan stomatološkog liječenja, bilo u svrhu prevencije ili liječenja upale zubi i desni.

Zakažite svoj termin putem našeg kontakt obrasca i preduhitrite komplikacije!

Kada uzimati antibiotik kod upale zubi i desni?

Antibiotike u svrhu stomatološkog liječenja potrebno je koristiti samo kada ih stomatolog prepiše.

Osim upale zuba, antibiotik se često koristi i nakon oralnokirurškog zahvata, na način kako i kada Vam ih stomatolog prepiše te se moraju uzimati točno po uputama koje Vam napiše stomatolog.

Antibiotik za upalu zuba bez recepta ne postoji. Za svaki antibiotik se mora napisati recept kako bi ga mogli kupiti.

Također, antibiotici se ne smiju uzimati „na svoju ruku“, bez preporuke liječnika jer mogu izazvati više štete nego koristi.

Ukoliko postoji alergija ili osjetljivost na bilo koji tip antibiotika, veoma je važno tu informaciju odmah napomenuti stomatologu, da bi se spriječilo rizik od potencijalnih nuspojava i da bi se osigurala uspješnost terapije.

Korištenje antibiotika kod infekcije zuba (apsces)

Antibiotici se najčešće koriste kod infekcije (apscesa) zuba. Infekcija zuba je najčešće bakterijskog podrijetla i može ali i ne mora zahtijevati primjenu antibiotika.

Infekcija zuba je šupljina ispunjena gnojem koji se najčešće nalazi na samom vršku korijena zuba.

Ukoliko infekciju zuba prate opći simptomi poput: vrućice i malaksalosti, otečenost regionalnih limfnih čvorova i  generalizirani otok – tada je u terapiju potrebno uvesti antibiotik.

Ukoliko je infekcija lokalizirana bez izraženih prethodno navedenih općih simptoma, antibiotik u terapiji nije potreban.

Antibiotik nakon oralnokirurškog zahvata

Često se antibiotici propisuju i nakon oralnokirurških zahvata. Ako su oralnokirurški zahvati bili jako opsežni – iako se sve izvodi u sterilnim uvjetima – ponekad je potrebno uzimati antibiotike kako bi prevenirali širenje bakterija u ustima.

Jesu li Vam potrebni antibiotici nakon oralnokirurških zahvata će najbolje procijeniti oralni kirurg.

Trebaju li se antibiotici koristiti u preventivne svrhe? 

Osim u terapijske svrhe, antibiotici  u stomatologiji se još koriste i u preventivne svrhe. Kod visokorizičnih pacijenata, kao što su osobe s kardiovaskularnim problemima ili umjetnim protezama, kako bi prevenirali širenje bakterija kod krvavih zahvata, primjenjuje se antibiotik u velikoj dozi prije zahvata. Također, je li Vam potrebna prevencija, odredit će Vaš stomatolog.

Vrijeme djelovanja antibiotika

Vrijeme djelovanja antibiotika je subjektivno i razlikuje se od pacijenta do pacijenta. Poboljšanje bi se trebalo vidjeti odmah nakon nekoliko dana od početka terapije.

Ukoliko su Vam prepisani antibiotici, uvijek je potrebno dovršiti terapiju kako je prepisano! Iako se čini da nakon par dana simptomi nestaju i da Vam je bolje – terapija se ne smije prekidati. Prijevremeno prekidanje terapije može dovesti do raznih komplikacija kao što su: vraćanje upale zuba i stvaranje rezistencije na određene bakterije.

Antibiotike je potrebno uvijek uzimati odgovorno i zato prije nego posegnete za njima, obratite nam se. Pronaći ćemo adekvatnu terapiju za Vaš problem.

Slobodno nas kontaktirajte!

Moglo bi vas interesirati:

Liječenje upale zuba – kada i zašto dolazi do upale – kako liječiti upalu zuba – artDENTAL

Kako smanjiti otok zuba – koji su razlozi i zašto nastaje – artDENTAL

Zdravstveni problemi koji mogu nastati uz bolesti zuba – artDENTAL

Granulom zuba – simptomi i liječenje – artDENTAL