APSCES ZUBA – artDENTAL

Da li ste ikada čuli za ovaj izraz, da li znate što znači? Pročitajte više o apscesu zuba; kako nastaje i što se sve može dogoditi ukoliko se ne liječi.

Apsces je ograničena nakupina gnoja, uzrokovana prisutnošću patogenih bakterija i raspadom stanica na zahvaćenom području. Apsces može nastati bilo gdje u organizmu.

Apsces ili granulom zuba

Ako apsces nastane na korijenu zuba onda ga najčešće zovemo “granulom”. Upala na vršku korijena može biti i vrlo bolna jer se nakupljanjem gnoja stvara pritisak na okolna tkiva.

Bol će trajati sve dok gnoj ne nađe svoj put van – kroz kost čeljusti ili u usnu šupljinu ili čak van usne šupljine (lice).

Kao prvu pomoć, stomatolog mora umjetno napraviti put evakuacije gnoja. Zahvat se zove trepanacija i osnovna je metoda u stomatologiji, za otklanjanje boli u slučaju nastanka apscesa zuba.

Akutni i kronični apsces

Kroz krunu zuba se napravi mali otvor i omogući pražnjenje gnoja, a posljedično smanjen pritisak na okolna tkiva i – olakšanje! Akutni apsces je jedan od najgorih boli koje mogu doći od zuba.

Kronični apsces zuba je također nakupina gnoja oko vrška korijena, međutim upala je sporog tijeka, može biti i aspimtomatska- bezbolna.

U dijagnostici apscesa zuba, krećemo od anamneze;  kakva je bol, koliko traje, da li prolazi na tablete protiv bolova? Kuckanjem po zubu možemo odrediti o kojem je zubu točno riječ.

Završna dijagnoza apscesa zuba se postavlja pomoću rtg-a gdje se apsces pokazuje kao tamna zona oko vrška korijena. Terapija u oba slučaja, akutnog ili kroničnog apscesa je liječenje zuba – endodoncija.

Liječenje apscesa zuba

Kroz krunu zuba pomoću iglica dolazi se do upaljenog područja, te čišćenjem i dezinfekcijom smanjuje se broj bakterija na minimum, da bi se tijelu omogućilo da se izbori samo za sebe. Terapija, u slučaju otoka, može biti potpomognuta antibioticima.

Apsces zuba može nastati i na zubnom mesu ali to je rjeđi slučaj i lakše se tretira.

Apsces zubnog mesa najčešće nastaje zbog već uznapredovale paradontološke bolesti i stvaranja zubnih džepova.

Zubni džep je prostor oko zuba koji je nastao zbog “odljepljivanja” zubnog mesa od korijena zuba. To je mjesto teško dostupno čišćenju i može se desiti da nastane i apsces.

Apsces zuba se najčešće uspješno tretira čišćenjem džepa pomoću kireta ili ultrazvukom. Čim se uklone podražaji (kamenac, ostatci hrane) apsces gingive se povlači.

Kod zdravog zubnog mesa apsces može nastati zbog stranog tijela – kokice, riblje kosti i sl. Svi simptomi prolaze uklanjanjem stranog tijela.

Na pojavu prvih simptoma posjetite artDental  – centar dentalne medicine u Kastvu (pored Rijeke).

Nazovite nas ili pošaljite email:

Tel: +385.51.582.888, mob: +385.95.482.8888

Email: info@artdental.hr

Vezani članci:

Liječenje zubobolje

Paradentoza – artDENTAL