KAKO OJAČATI ZUBNO MESO – artDENTAL

Imate problema sa zubnim mesom i ne znate kako si pomoći? Saznajte kako ojačati zubno meso i koje kućne lijekove možete koristiti.

Ako želite imati lijepi osmijeh, nije dovoljno imati samo lijepe zube. Za  lijepi izgled bitna je bijela i roza estetika.

Pod bijelom estetikom se podrazumijevaju zubi ili bilo kakvi nadomjesci koji nadopunjuju ili zamjenjuju zube,  kao što su ispuni ili krunice i navlake na zubima.

Roza estetika predstavlja izgled zubnog mesa koji okružuje zube. Samo zdravi zubi uz zdravo zubno mesu daju zdravi i lijep izgled vašeg osmijeha.

Osjetljivo zubno meso

Dva su stadija upaljenog zubnog mesa;  početni stadij se naziva gingivitis – kada je zubno meso upaljeno, jako crvene boje (inače je roze boje), lako krvari i izgleda otečeno ili uvećano, te je osjetljivo i može biti prisutan neugodan zadah.

Ako se taj prvi stadij ne liječi upala se širi i može doći do upale kosti. Postoji mogućnost gubitka dijela kosti i u konačnici dolazi do klimavih zuba koji mogu ispasti.

Drugi stadij upale naziva se parodontitis i stomatolog može propisati antibiotik ako je upala velika. Antibiotike uvijek piti prema uputama stomatologa, i nikada ih uzimati samovoljno bez odobrenja stomatologa.

Lijek za zubno meso

Glavni lijek za zubno meso je oralna higijena, koja se treba provoditi kod kuće i profesionalno u stomatološkoj ordinaciji. Najčešće je zubno meso upaljeno kada se na zubima nalaze naslage, koje se nakupljaju na granici između zubnog mesa i zuba i između dva zuba.

Zubne naslage onemogućuju da zubno meso prianja uz zub i nastane prostor između zuba i zubnog mesa, parodontni džep. U parodontnom džepu se s vremenom nakuplja sve više naslaga koje „okamene“ i nastane zubni kamenac.

Najbitnija stvar je uklanjanje zubnih naslaga, i to može samo stomatolog čišćenjem zubnog kamenca, nakon kojeg se radi po potrebi pjeskarenje zuba; za otklanjane obojenja i pigmentacija na zubima od čaja, kave, pušenja i slično, te poliranje zubi sa profesionalnom pastom za zube koja zagladi finalno zube.

Kod kuće je bitno provoditi oralnu higijenu:

  • ujutro i navečer s mekanom zubnom četkicom (tvrda je preagresivna),
  • zubnom pastom,
  • koncem ili četkicama za interdentalne prostore,
  • vodenim tušem
  • gelom ili vodicom za ispiranje (ako stomatolog preporuči) koje u sebi imaju klorheksidin.

Bitno je pri pranju zuba da se sasvim lagano masira zubno meso. Naglasak je na lagano jer prejako četkanje ili četkanje tvrdim četkicama može biti agresivno za zubno meso i oštetiti ga.

Najveći neprijatelj zubnog mesa je pušenje jer ono ubrzava razvoj bolesti i vodi do ranijeg gubitka zubi stoga je najbolji lijek prestanak ili bar smanjenje pušenja.

Ovisi o težini situacije stomatolog će reci koliko često su potrebne kontrole i dubinska profesionalna čišćenja.

Također upale u usnoj šupljini mogu ukazivati da neka oboljenja u tijelu, jer na primjer paradentozni zubi mogu biti znak dijabetesa i često na taj način Vaš stomatolog je prvi koji Vas može poslati dalje na daljnja ispitivanja.

Upaljeno ili osjetljivo zubno meso može biti posljedica hormonalnih promjena kao što su pubertet, trudnoća ili menopauza, nuspojava lijekova za tlak ili epilepsiju ili genetsko naslijeđe.

Od kućnih lijekova za upalu pomažu ispiranje čajem od kadulje ili aloe vera gel  jer imaju protuupalna sredstva.

Na pojavu prvih simptoma koji ukazuju na moguću upalu zubnog mesa posjetite artDental  – centar dentalne medicine u Kastvu (pored Rijeke).

Nazovite nas ili pošaljite e-mail:

Tel: 051.582.888, mob: 095.482.8888

info@artdental.hr

Možda će vas zanimati:

Kako odabrati četkicu za zube?

Ultimativni vodič o dentalnim proizvodima

Kadulja kao lijek za zube