Kadulja kao lijek za zube – kada i da li zaista pomaže? – artDENTAL

Kadulja kao lijek za zube postoji od davnina i jako puno se koristi u obliku čaja u kućnoj upotrebi za smirivanje simptoma upale i iritacija u usnoj šupljini.

Kadulja u sebi sadrži preko 60 različitih spojeva koji sinergijski djeluju na razne probleme.

Sluznica usnu šupljinu oblaže i štiti od vanjskih utjecaja, kao što koža štiti organizam. Vrlo je nježna i osjetljiva na razne utjecaje.

Oštećenje sluznice može biti:

  • mehaničko (trauma),
  • kemijsko (kiseline) ili
  • bakterijsko odnosno virusno.

Svako oštećenje sluznice može uzrokovati nelagodu, bol ali i druge infektivne bolesti koje se onda lakše nasele na već oštećeno područje (superinfekcija).

Prirodni lijek za liječenje upale zubnog mesa

Za liječenje bolesti i upala sluznice u usnoj šupljini postoji niz različitih lijekova i pripravaka ovisno o uzroku i simptomima.

Terapija je najčešće simptomatska, odnosno bazira se na smanjenju simptoma do povlačenja bolesti.

Ponekad je potrebno popiti lijek, kao što su antibiotik ili analgetik, koji će vrlo brzo pomoći u slučaju otoka i akutne boli, a ponekad je dovoljno poslužiti se nečim prirodnim. 

Priroda je puna raznih biljaka koje nam mogu pomoći u smanjivanju simptoma, a među njima je i kadulja.

Kadulja ima antibakterijsko, antiseptičko, antivirusno i protuupalno djelovanje.

Ispiranje kaduljom

Ispiranje usne šupljine kaduljom pomaže u:

  • zacjeljivanju ranica,
  • ublažava upalu grla i krajnika,
  • upalu sinusa,
  • prehladu,
  • gingivitis (upala zubnog mesa) i
  • herpes.

Kadulja je jedan od najboljih prirodnih lijekova kad su u pitanju upale sluznice usne šupljine. Djeluje antiseptički i ubija patogene bakterije, koje su odgovorne za nastanak karijesa i gingivitisa

Kako napraviti vodicu za ispiranje?

Vodicu za ispiranje napravite tako da listove kadulje prelijete vrućom vodom, ostavite deset minuta, procijedite i ohlađenu tekućinu koristite za mućkanje.

Koristite ju 5 -7 dana po nekoliko puta dnevno, a nakon toga je poželjno napraviti pauzu jer u protivnom može isušiti usta. Kadulja nije preporučljiva za trudnice i dojilje.

Proizvodi na bazi kadulje koje možemo koristiti su:  čaj od kadulje, pasta za zube od kadulje (Argital), salviol tablete za grlo i usta, alginal sprej za usta, te melem s kaduljom.

Pripravaka na bazi kadulje ima više i svi su korisni u ublažavanju upala usne šupljine, ali kao baza i osnova uvijek se preporuča čaj od kadulje.

Možda će vas zanimati:

Prirodni lijekovi protiv zubobolje

Što kada zub zaboli na putovanju?

Krvarenje zubnog mesa