Što je perikoronitis – uzroci i simptomi – mogućnosti liječenje – artDENTAL

Patite li od čestih upala umnjaka? Vrlo je vjerojatno da se radi o perikoronitisu.

Upaljene, otečene i osjetljive desni glavni su pokazatelji da je upala prisutna. Prava dijagnoza se postavlja nakon pregleda i rendgenske snimke.

Liječenje perikoronitisa spada među česte intervencije u našoj klinici.

Na pojavu prvih simptoma, važno je javiti se zubaru i obaviti pregled jer samo pravovremenim javljanjem sprečavaju se nepoželjne komplikacije.

Naručite se na preventivni pregled!

Što je perikoronitis i koji su simptomi?

Perikoronitis označava upalu tkiva (zubnog mesa) oko krune zuba. Može se pojaviti kod svakog zuba koji nije izniknuo do kraja.

Najčešći uzrok zbog koje zub ne može u potpunosti izniknuti je nedostatak prostora u čeljusti te posljedično to može dovesti do perikoronitisa. Iako se može pojaviti kod bilo kojeg zuba koji nije u potpunosti izniknuo, najčešće se javlja kod umnjaka.

Perikoronitis umnjaka se najčešće javlja jer umnjaci nemaju dovoljno prostora izniknuti u potpunosti.

Kada umnjak djelomično iznikne, dio krune umnjaka ostaje prekrivena zubnim mesom. Taj prostor između krune neizniklog umnjaka i ostatka zubnog mesa predstavlja područje koje se teško može adekvatno očistiti.

U taj prostor se tada nakupljaju hrana i bakterije, što posljedično izazove infekciju i bolove poznatu pod nazivom perikoronitis.

Simptomi perikoronitisa mogu biti blagi i jaki.

Blaži simptomi su: nelagoda i tupa bol koji najčešće traju duže vrijeme.

Jaki simptomi su: jaka bol, oticanje i gnojenje, a moguća je i pojava općih simptoma kao što su: oticanje limfnih čvorova, temperatura, otežano gutanje.

Liječenje perikoronitisa

Liječenje perikoronitisa ovisi o jačini simptoma koju imate. Ako je infekcija blaža i izaziva laganu bol i nelagodu, liječenje se sastoji od čišćenja tog prostora i uklanjanja hrane i bakterije.

Uklanjanjem hrane i bakterija simptomi će sigurno nestati, uz to je bitno održavati dobru oralnu higijenu doma uz korištenje tekućine za ispiranje usta.

Ako je infekcija jaka i dovodi do težih i općih simptoma, osim što je potrebno također mehanički ukloniti ostatke hrane i bakterija, potrebno je i uvesti terapiju antibiotikom kako se infekcija ne bi dodatno proširila.

Antibiotike nije potrebno uvijek uzimati! Antibiotici se uzimaju SAMO ako Vam to prepiše doktor dentalne medicine, jer inače od njih nema koristi.

Antibiotike nemojte uzimati na svoju ruku bez konzultacije i pregleda!

Ako je perikoronitis problem koji se javlja često iako idete na profesionalna čišćenja često i održavate dobru oralnu higijenu, onda je potrebno taj problem kirurški riješiti.

U tom slučaju je moguće odrezati dio zubnog mesa koji se nalazi iznad krune zuba (umnjaka) i to se najčešće radi ako zub izrasta ravno pa mu je potrebno osloboditi put.

Ukoliko za umnjak nema dovoljno mjesta za nicanje i rezanjem zubnog mesa se ne bi postiglo puno, tada je jedina terapija kirurška ekstrakcija zuba.

Slične teme:

Što je ortopan i zašto je potreban? – artDENTAL

Što uzrokuje osjetljivost zubi – savjeti kako spriječiti da se pojavi – artDENTAL

Kada je potrebno vaditi umnjak – treba li se uvijek vaditi – artDENTAL

Oporavak nakon vađenja zuba – najčešći stomatološki zahvat – artDENTAL