Koje sve krunice za zube postoje – kada se koriste – vrste zubnih krunica – artDENTAL

Postoji li rješenje ako vam pukne prirodni zub ili vam se ne sviđa oblik i boja vašeg zuba?

Naravno, rješenje su krunice za zube!

U nastavku teksta saznajte sve o različitim materijalima koji se koriste za izradu trajnih zubnih krunica, tako da možete odabrati koji je materijal najprikladniji za vaš osmijeh.

Slobodno nam se obratite putem kontakt obrasca!

Kada se koriste krunice za zube?

Krunice za zube, još se nazivaju i navlake za zube, protetski su nadomjesci koji imitiraju oblik, veličinu i boju zuba. Trajno se cementiraju / fiksiraju na implantat ili izbrušen zub, te se njima vraća izgubljena funkcija i estetika.

Krunice za zube se koriste:

1. kada je veliki dio zuba destruiran karijesom ili je frakturirao te ga je nemoguće rekonstruirati kompozitnim ispunom

2. nakon liječenja zuba jer je tada zub podložan frakturama, pogotovo kada nedostaje veliki dio zubne mase

3. zubi istrošeni škripanjem

4. nakon ugradnje implantata na suprastrukturu se postavlja zubna krunica

Vrste zubnih krunica

Vrste krunica za zube mogu biti različite. Najčešće vrste zubnih krunica koje se koriste su:

  • metalo – keramičke zubne krunice (zubne krunice s metalnom bazom),
  • zubne krunice od cirkon oksida (zubne krunice s bazom od cirkon oksida) ili
  • potpune keramičke zubne krunice.

Metalo – keramičke zubne krunice

Za izradu metalo – keramičke krunice potrebno je prvo izraditi bazu od raznih legura metala. Nakon izrade metalne baze, na tu metalnu bazu se kasnije nanosi keramika, s čime se potpuno pokriva metalna baza i dobiva estetski izgled zubne krunice.

Postoje razne legure neplemenitih metala koje se koriste za izradu metalnih baza. U rijetkim slučajevima je moguće izraditi bazu od zlata, ali to se rijetko koristi iz razloga jer je zlato iznimno skupo.

Metalokeramička zubna krunica vraća izgubljenu funkciju zubima, te odličnu estetiku. Pogotovo se preporučuje osobama koje proizvode jake žvačne sile jer su krunice koje imaju metalnu bazu vrlo otporne, za razliku od drugih vrsta zubnih krunica.

Potpuno – keramička zubna krunica

Bezmetalne keramička krunica su krunice koje se koriste kad je potrebno postići iznimnu estetiku. Najčešće se koriste kod prednjih zubi za promjenu postojeće estetike. Takva zubna krunica ima veću transparentnost te bolje oponaša prirodne zube. Bezmentalna keramika se osim za zubne krunice koristi i za zubne ljuskice.

Keramička krunica na bazi od cirkon oksida

Zubna krunica na bazi od cirkon oksida se izrađuje tako da se izrađuje baza od cirkon oksida (kao što je metal u metalo – keramičkoj krunici), a gore se može dodatno nanositi keramika, kako bi se postigla što bolja estetika.

Osim toga, zubne krunice mogu biti potpuno izrađene od cirkon oksida. Sve ovisi o pojedinom slučaju i što zahtjeva. Krunica od cirkon oksida je iznimno estetska krunica čija je prednost što je sva u boji zuba. Čak i ako se dogodi povlačenje zubnog mesa, rub zubne krunice od cirkon oksida se nikad neće vidjeti. To je njihova prednost u odnosi na metalokeramičke krunice.

Bilo koja od prethodno navedenih krunica je odličan nadomjestak za oštećen zub. Koju krunicu za zube odabrati primarno ovisi o stanju zuba koji se brusi. Svaka od navedenih krunica ima svoje indikacije u kojem slučaju je najbolja.

Ako Vas zanima koja krunica je najbolja za Vas, obratite nam se. Ovisno o vašem slučaju, odabrat ćemo najbolje rješenje za Vas.

Vezani članci:

Estetika u dentalnoj medicini – artDENTAL

3 razloga zašto je važno nadoknaditi i zube koji nisu vidljivi – artDENTAL

Ne sviđaju vam se vaši zubi? – artDENTAL

10 načina za poboljšati osmijeh! – artDENTAL