Kako ojačati zube i desni – korisni savjeti – na što pripaziti – artDENTAL

Zdravii lijepizubisu osnova općegzdravljai zadovoljstva svakog čovjeka. Svakodnevnom higijenom, redovitim odlaskom kod stomatologa, ali i pravilnom prehranom možemo preduhitriti probleme i bolesti sa zubima kako bi spriječili pojavu karijesa, paradentoze i još mnogo vrlo ozbiljnih oboljenja.

Struktura zuba i važnost zubne cakline

Zub se sastoji od:

  • zubne cakline (nalazi se na površini zuba),
  • dentina (koji se nalazi ispod cakline),
  • cementa (koji se nalazi na korijenu zuba),
  • zubna pulpa (nalazi se unutar zuba) još poznatija pod nazivom zubni živac.

Za jačinu zuba i otpornost samog zuba najvećim dijelom je odgovorna caklina zuba. Ona je jedno od najtvrđih tkiva u ljudskom tijelu.

Caklina zuba može se oštetiti na razne načine te time prouzročiti preosjetljivost zuba.

Kiseli napitci oslabljuju zubnu caklinu – oni mogu uzrokovati eroziju zuba. Neadekvatna i nepravilna oralna higijena također oslabljuje zubnu caklinu – četkanje zubi prejakom silom može oštetiti zubnu caklinu mehanički, ali isto tako neadekvatno četkanje može dovesti do bolesti zuba, kao što je karijes, koji „jede“ zubnu caklinu i time zub postaje izloženiji i osjetljiviji.

Kako ojačati zube i desni?

Osim pravilnog četkanja zubi i izbjegavanja kiselih napitaka, zube možete ojačati i pravilnom prehranom.

Fluor i kalcij su najbitniji minerali koji izgrađuju zubnu caklinu, sprječavaju demineralizaciju i ojačavaju zubnu caklinu.

Fluor ima najbitniju ulogu u sprečavanju nastanka karijesa, a unosi se putem vode, soli i mlijeka.

Osim prehranom, fluor možemo u stomatološkoj ordinaciji posebnim preparatima nanositi direktno na zube. Svim tim postupcima se fluor ugrađuje u zube, te zubi postaju otporniji i čvršći.

Kalcij je glavni mineral u izgradnji kosti, što je bitno jer je zub strukturom vrlo sličan kosti. Kalcij se unosi prehranom kao što su: mliječni proizvodi, mlijeko, mahunarke i slično.

Vitamini D,K i C također su jako bitni u izgradnji jake strukture zuba.

Vitamin D smanjuje upalu u tijelu te time ojačava desni tj. zubno meso, čime smanjuje mogućnost nastanka gingivitisa i parodontitisa.

Vitamin K održava zdravlje kostiju, a vitamin C sudjeluje aktivno u izgradnji onog drugog sloja zuba ispod cakline – dentina.

Sve ovo spomenuto, osim što utječe na strukturu zuba, također utječe i na desni tj. zubno meso.

Nakupine plaka i kamenca uzrokuju bolesti desni kao što su gingivitis i parodontitis. Najbitnija stvar za desni je izvrsna oralna higijena – izvrsna oralna higijena pogoduje zdravim i jakim desnima!

Osim toga, već spomenuti vitamin D može pripomoći u tome.  Osim toga, upaljeni desni mogu biti uzrok nekih hormonalnih promjena (kao što su trudnoća, pubertet).

Desni se mogu upaliti kao nuspojava uzimanja raznih tableta i slično. Kao što je već spomenuto, najvažnije je dobro četkanje, a kao pomoć se mogu koristiti razne tekućine za ispiranje usta te čak i čaj od kadulje!

Kako bi ojačali zube i desni potrebno je:

  • održavati odličnu oralnu higijenu – (koristiti četkicu za zube, te interdentalni konac ili četkicu),
  • pripaziti na prehranu – unositi dovoljno vitamina i minerala,
  • izbjegavati kiselu hranu i napitke, te
  • izbjegavati pušenje cigareta.

Ako su Vam zubi i desni osjetljivi te niste sami uspjeli riješiti taj problem, obratite nam se! Pronaći ćemo uzrok osjetljivosti i naći najbolje rješenje za Vas!

Vezani članci:

Što je to dentalna erozija – razlozi nastajanja – kako ju liječiti? – artDENTAL

Što uzrokuje osjetljivost zubi – savjeti kako spriječiti da se pojavi – artDENTAL

Bolesti desni – gingivitis – artDENTAL

Koliko su zdravi vaši zubi – imate li skriveni karijes –artDENTAL