Koliko dugo zub može biti otvoren?

Pojam otvorenog zuba u stomatologiji je vrlo širok. Zub može biti otvoren na različitim razinama i ovisno o razini, prisutni su različiti simptomi kod pacijenta.

Ako primijetite da vam je zub otvoren ili osjetljiv, važno je odmah kontaktirati stomatologa, dogovoriti termin kako bi spriječili moguće probleme.

Što prije djelujete, manje je vjerojatno da će se razviti ozbiljniji dentalni problemi.

Kako zub može biti otvoren?

Zub može biti otvoren:

  • na razini cakline ili
  • na razini dentina.

Ukoliko je otvoren na razini cakline, pacijent ne osjeća simptome nego osjeća kao da mu nedostaje dio zuba.
No, ako je zub otvoren na razini dentina, pacijent može osjećati jake bolove na toplo ili hladno i na druge vanjske podražaje. U tom slučaju potrebno je što prije se javiti svojem stomatologu kako bi se defekt zuba što prije sanirao, a simptomi nestali.

Karijes, kao jedna od najčešćih bolesti na svijetu, uzrokuje demineralizaciju tvrdih zubnih tkiva (caklinu, dentin, cement) i očituje se stvaranjem kavitacija, tj. rupa u zubu. Ukoliko osjetite otvor u zubu potrebno se što prije javiti stomatologu kako bi sanirali karijes. Sama veličina otvora upravo ovisi o veličini karijesa i vremenu proteklom između nastajanja otvora i odlaska kod stomatologa.

Također, ako pacijent osjeća spontane bolove i otečenost tog područja, mora se brzo javiti stomatologu. Kod posjeta stomatologu, otvara se zub i ako postoji prisutnost gnoja, tada je potrebno zub dobro isprati i ostaviti ga par dana otvorenog, kako bi se izdrenirao ostatak gnoja.

Bitno je naglasiti kako zub u ovom slučaju ne smije biti previše vremena otvoren, zato što se u njega može zavlačiti hrana koja uz prisutnost mikroorganizama može i dalje uzrokovati bolove.

Koliko dugo zub može biti otvoren?

Koliko dugo zub može biti otvoren i izložen vanjskim elementima ili bakterijama ovisi o različitim čimbenicima kao što su:

  • dubina i veličine otvora
  • higijena usta
  • prehrambene navike i
  • prisutnost infekcije.

Što se tiče vremenskog okvira, idealno je da se otvoreni zub što prije obradi kako bi se spriječile daljnje komplikacije.
Ako se otvoreni zub ne liječi, postoji rizik od infekcije koja može dovesti do upale korijena, apscesa ili čak gubitka zuba.

Posljedice otvorenog zuba

Otvoren zub u ustima svakako nije poželjno imati jer može uzrokovati nekoliko potencijalnih opasnosti i komplikacija:

  • Infekcija: otvoreni zub omogućuje bakterijama da lako uđu u unutrašnjost zuba i korijenski kanal. To može rezultirati infekcijom zubnog mesa (gingivitisa) ili infekcijom korijenskog kanala, što može uzrokovati bol, oticanje i nelagodu.
  • Propadanje zuba: ako se otvoreni zub ne popravi, podložan je daljnjem propadanju
  • Upala korijenskog kanala: ako bakterije uđu u korijenski kanal, može se razviti upala (pulpitis). To može uzrokovati jaku bol, osjetljivost na toplo i hladno te moguće formiranje apscesa.
  • Gubitak zuba: ako se otvoreni zub ne liječi, može doći do pogoršanja stanja, što može rezultirati gubitkom zuba.

Stoga čim primijetite da vam je zub otvoren ili osjetljiv, odmah se javite stomatologu.
Rano liječenje može spriječiti daljnje komplikacije.

Možda će vas zanimati:

Što je pulpitis zuba – uzroci – simptomi – liječenje – artDENTAL

Povećana osjetljivost zubi – uzroci i liječenje – artDENTAL
Koliko traje upala zuba – simptomi – liječenje – artDENTAL
Koliko su zdravi vaši zubi – imate li sakriveni karijes – centar dentalne medicine artDENTAL