Povećana osjetljivost zubi – uzroci i liječenje – artDENTAL

Kako se manifestira povećana osjetljivost zubi? Zašto dolazi do ove neugodne pojave? Može biti mnogo razloga,saznajte više u tekstu koji slijedi.

Kako se manifestira povećana osjetljivost zubi?

Pacijenti povećanu osjetljivost zubi opisuju kao bol u usnoj šupljini, prilikom konzumacije tople ili hladne hrane i pića, kao i pri udisanju toplog zraka.

No, hrana ili piće nisu uzrok povećane osjetljivosti zubi. Ako su zub i zubno meso u potpunosti zdravi, ne bi trebali osjećati nikakvu bol.

Uzroci povećane osjetljivosti zubi

Uzroci povećane osjetljivosti zubi mogu biti:

Povlačenjem zubnog mesa; zubni vrat, odnosno korijen zuba izlaže se vanjskim utjecajima koje osjećamo kao bol.

Svaki zdravi zub će reagirati na podražaje jer je samo kruna zuba prekrivena caklinom i samim time prirodno zaštićena.  Otkriven zubni korijen mnogo je osjetljiviji, jer se na samo jednome milimetru njegove površine nalazi tisuće živčanih završetaka. 

Uzroci povećane osjetljivosti zubi može biti i loša tehnika četkanja, odnosno loš izbor zubne četkice. Vlakna četkice moraju biti mekana, a pritisak na zube minimalan.

Agresivnim četkanjem zubi može doći do mikrotraume zubnog mesa i bolnih zubnih vratova, a što također može biti uzrok povećane osjetljivosti zubi, koja dovodi do boli.

I karijes može biti uzrok povećane osjetljivosti zubi. Ukoliko se karijes ne liječi može u potpunosti uništiti zub i izazvati jaku bol, te može biti odgovaran i za povećanu osjetljivost zubi.

Kako smanjiti povećanu osjetljivost zubi?

Povećana osjetljivost zuba može se uspješno liječiti.

Prvi korak u liječenju je posjet stomatologu, te pronalaženje uzroka povećane osjetljivosti. Moguće da postoji karijes,  da je došlo do gingivitisa ili povlačenja zubnog mesa. Sva stanja potrebno je sanirati.

Vrlo je važno održavati zube čistima, redovito i pravilno ih četkati, što manje konzumirati kisele napitke i hranu, te sokove bogate šećerom.

Na tržištu se može naći velik broj zubnih pasta niske abrazije (bez kalijeve soli), meke četkice i zubne vodice bez alkohola koje pomažu pacijentima da žive s manje boli na zubima.

Nadamo se da vi nemate problema za povećanom osjetljivošću zubi!

U slučaju da primijetite povećanu osjetljivost zubi na toplo i hladno te osjećate oštru bol u zubima, slobodno nam se obratite.

Slične teme:

Bruksizam (škripanje zubima)

Kako nastaje karijes? – artDENTAL

Ultimativni vodič o dentalnim proizvodima – artDENTAL