Što je pulpitis zuba – uzroci – simptomi – liječenje – artDENTAL

Zubna pulpa je tkivo koje se nalazi u središtu zuba tj. tvrdog zubnog tkiva. Zubna pulpa su zapravo krvne žile i živci koji opskrbljuju zub hranom i prenose živčane impulse u sami zub. Kada se tkivo upali i kada se infekcija zuba nastavi razvijati, nastaje pulpitis zuba.

Pulpitis može uzrokovati karijes koji se ne liječi, ozljeda i trauma zuba.

Liječenje pulpitisa je uvijek uspješnije ako se otkrije u što ranijoj fazi. Zato ako imate bilo kakve simptome od navedenih, nemojte čekati!

Slobodno nas kontaktirajte!

Što je pulpitis zuba?

Pulpitis je zapravo upala zubne pulpe (živca) koji može nastati iz raznih razloga.

Najčešći razlozi nastanka pulpitisa su duboki karijes na zubu ili trauma zuba. Pulpitis ili upala zubne pulpe može biti:

  • Reverzibilna (povratna) ili
  • Ireverzibilna (nepovratna).

1.Reverzibilni pulpitis označava prolaznu upalu zubne pulpe koja najčešće nastaje karijesom koji nije toliko duboko prodro u zub.

Simptomi reverzibilnog pulpitisa su:

  • bol na toplo,
  • hladno ili
  • slatko.

Takva bol je prolaznog karaktera, pojavi se samo na navedene podražaje te vrlo brzo nakon nestanka podražaja i sama bol prestaje. Kod reverzibilnog pulpitisa bakterije još nisu zahvatile zubnu pulpu (živac).

Liječenje reverzibilnog pulpitisa se sastoji od odstranjenja uzroka boli što je najčešće karijes. Nakon uklanjanja karijesa u stomatološkoj ordinaciji i izrade ispuna, takva bol nestaje i više se ne vraća.

2. Ireverzibilni pulpitis je upala zubne pulpe koja nije prolazna bez adekvatnog liječenja tj. nepovratna je.

Uzrokovana je bakterijama koje su zahvatile zubni živac najčešće zbog dubokog karijesa. Simptom koji se javlja je jaka bol, najčešće spontana, koja nije uzrokovana nikakvim posebnim podražajem. Bol može biti tupa, dugotrajna i širiti se na okolno područje. Takva bol neće proći samo odstranjenjem karijesa i izradom ispuna.

Liječenje ireverzibilnog pulpitisa sastoji se od vađenja živca, dezinfekcije korijenskih kanala (prostora u kojem se nalazila zubna pulpa), te se nakon toga taj prazni prostor ispunjava biokompatibilnim materijalom i tek tada se zub zatvara plombom. Tek takvim liječenjem zubne pulpe će simptomi nestati.

Uzroci nastanka pulpitisa

Uznapredovali karijes je pokretač nastanka pulpitisa. Kod pokvarenog zuba bakterije s površine dublje prodiru, te se tako infekcija širi na pulpu.

Pored karijesa, upalu mogu izazvati fizički faktori, najčešće mehaničke prirode, a u većini slučajeva to je trauma zuba izazvana povredom ili neadekvatnim stomatološkim zahvatom.

U termičke faktore se ubrajaju velike temperaturne oscilacije koje djeluju na zub, izazivajući oštećenje pulpe.

Pored fizičkih, pokretači mogu biti i kemijski. Tu spadaju lijekovi koji se koriste za dezinfekciju dentina, kao i pojedini materijali za zubne ispune.

Škripanje zubima, ali i loše navike, kao što je grickanje noktiju, olovaka i drugih tvrdih predmeta, također, se navode kao pokretači pulpitisa. Razlog leži u traumama i sitnim oštećenjima na zubima koje oni izazivaju, stvarajući pogodno tlo za prodor bakterija.

Liječenje pulpitisa

Ako se pulpitis ne liječi na vrijeme, infekcija napreduje dalje od zuba, te zahvaća okolna tkiva  tj. kost.

U takvim slučajevima, osim boli, simptomi koji se mogu javiti su:

  • povišena tjelesna temperatura,
  • otečeni limfni čvorovi i
  • oteklina na licu.

Ukoliko se pojave ti opći simptomi, nije dovoljno samo izliječiti zub, nego je potrebno i uvesti liječenje antibiotikom.

Liječenje pulpitisa je uvijek uspješnije ako se otkrije u što ranijoj fazi. Zato ako imate bilo kakve simptome od navedenih, nemojte čekati!

Posjetite stomatologa koji će odrediti najbolju terapiju za Vaš slučaj.

Možda će vas zanimati:

Povećana osjetljivost zubi – artDENTAL

Endodoncija – rješenje zubnih problema bez vađenja zuba – artDENTAL

Koliko traje upala zuba – simptomi – liječenje – artDENTAL