Zarastanje zubnog mesa nakon vađenja zuba – faze zarastanja – artDENTAL

Vađenje zuba jedan je od najčešćih stomatoloških zahvata, kojeg se pacijenti najčešće najviše boje. U većini slučajeva radi se o prilično jednostavnom zahvatu.

Da biste se oporavili od vađenja (ekstrakcije) zuba i vratili se normalnim životnim aktivnostima, biće potrebno da prođe nekoliko dana.

U tekstu koji slijedi pronađite savjete koji će vam pomoći da oporavak prođe brzo i neometano.

Za sva dodatna pitanja slobodno nam se obratite!

Oporavak nakon vađenja zuba

Nakon vađenja zuba, stomatolog daje upute pacijentu.

Uz dobre upute oporavak nakon vađenja zuba, brži je i bezbolniji!

Postoje jednostavna vađenja zuba i operativna vađenja zuba. Nakon jednostavnih vađenja zuba, pacijent se odmah može vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima, dok su operativna vađenja malo teža i duže traju.

Nakon operativnih vađenja potrebno je izbjegavati fizički napor i izlaganje suncu par dana nakon zahvata, kako bi zarastanje zubnog mesa bilo što brže i bolje.

Neposredno nakon vađenja zuba na zubno meso se stavlja sterilna gaza. U tu sterilnu gazu pacijent mora zagristi i držati tako 15-20 minuta. Takav čvrsti pritisak na zubno meso će zaustaviti krvarenje i ubrzati proces stvaranja krvnog ugruška.

Krvni ugrušak je vrlo bitan faktor u procesu zarastanja rane nakon vađenja zuba i kako ne bi ispao iz rane potrebno se pridržavati svih uputa koje Vam je dao stomatolog nakon vađenja zuba.

Kako zarasta rana nakon vađenja zuba?

Postoji nekoliko faza zarastanja rane nakon vađenja zuba:

1. FAZA:

U prvoj fazi se stvara se krvni ugrušak kojeg je potrebno sačuvati u rani kako bi rana počela proces cijeljenja. Tijekom te prve faze moguća je lagana bol i sukrvica i to je normalno. Kao što je navedeno prije tekstu, 2-3 dana nakon vađenja zuba potrebno je paziti da krvni ugrušak ostane u rani od vađenja zuba.

2. FAZA:

U drugoj fazi, otprilike 2-3 dana nakon vađenja zuba, rana će početi zarastati. Zubno meso će se polagano početi zatvarati, bit će manje bolno i neće više biti sukrvice, a s vremenom će se pojaviti i bijele mrlje koje su zapravo fibrin, koji omogućava zarastanje zubnog mesa.

3.FAZA:

Nakon tjedan dana do dva tjedna, rana će se skoro u potpunosti zatvoriti, te će zubno meso gdje je bila rana, biti boje kao i susjedno zubno meso, te neće biti bolno niti otečeno.

Nakon vađenja zuba, mogu se i ne moraju postaviti šavovi. To ovisi o vrsti vađenja, o dostupnosti zuba koji se vadi te o količini krvarenja poslije vađenja.

Ukoliko su Vam stavljeni šavovi, faze zarastanja su iste te upute kojih se morate pridržavati su također iste kao i kada se ne stavljaju šavovi.

Također, zarastanje zubnog mesa nakon vađenja umnjaka je jednako zarastanju rane nakon vađenja bilo kojeg drugog zuba, jedino ako je bio impaktirani umnjak taj proces zarastanja malo duže traje.

Potreban vam je stomatološki pregled ili vađenje zuba? Slobodno nas kontaktirajte putem kontakt obrasca.

Slične teme:

Vađenje korijena zuba – kako se izvodi – artDENTAL

Vađenje zubnog implantata – artDENTAL

Kako zaustaviti krvarenje nakon vađenja zuba – upute nakon vađenja – artDENTAL

3 razloga zašto je važno nadoknaditi i zube koji nisu vidljivi – artDENTAL

Ugradnja implantata odmah nakon vađenja zuba – koje su prednosti – artDENTAL