Kako odabrati četkicu za zube – glavni borac za lijepi osmijeh – artDENTAL

Kada se radi o oralnoj higijeni, većina najviše pažnje obraća na zubnu pastu, no ona samo pomaže četkici za zube, u otklanjanju naslaga na vašim zubima. Kakva četkica za zube je najbolja, koju četkicu koristiti saznajte u tekstu koji slijedi.

Tvrdoća četkice za zube

Nekada su se koristile uglavnom tvrde četkice za zube, i smatralo se da će zubi biti dobro oprani jedino sa snažnim pranjem i tvrdom zubnom četkicom.

Ali…

U današnje vrijeme se smatra da su tvrde zubne četkice pregrube za zubno tkivo i zubno meso. Posljedice prejakog četkanja s pretvrdom četkicom za zube vidljive su na zubnim vratovima, gdje se izgubi dio zubnog tkiva i zubno meso se može povući, što dovodi do preosjetljivosti zuba.

Instinktivno dešnjaci započinju pranje zubi na lijevoj strani, a ljevaci na desnoj, pa tamo zna biti veće povlačenje zubnog mesa.

Ako je četkanje prejako, vidjeti će se promjene i na samoj zubnoj četkici jer će vlakna biti “rascvala” i takva četkica je za baciti, jer nije pogodna za precizno čišćenje.

Na zubnoj četkici se ne smije vidjeti nikakva promjena tijekom cijelog vremena upotrebe!

Današnje četkice za zube izrađuju se od umjetnih vlakana. Na tržištu postoji veliki izbor četkica, te je prilikom odabira potrebno obratiti pažnju na:

  • izgleda vlakana,
  • tvrdoću vlakana i
  • veličinu glave četkice.

Popularne zubne četkice su one koje imaju puno mekanih vlakana (soft i ultra soft), jer takva vlakna lako dopiru na površinu samog zuba,u područje između zubi i uz samo zubno meso jer su to područja gdje se najčešće zubni plak zadržava, pa se nakuplja zubni kamenac. Također, ne oštećuju zubno meso.

Glava četkice koja nosi ta vlakna ne bi trebala biti prevelika, da je lako s njom rukovati.

Električne četkice

Na tržištu su dostupne i razne vrste električnih četkica za zube, koje se mogu vibrirati ili rotirati.

Prednost je što temeljito i nježno četkaju zube, lakše je rukovanje, te je manje pažnje potrebno posvetiti četkanju.

No ne zanemarimo, da je dobro i temeljito pranje zuba ručnom zubnom četkicom, jednako učinkovito!

Dodatni savjeti

Osim vrste zubne četkice, bitna je i tehnika pranja zubi, kao i korištenje dodatnih sredstava za pranje zubi, kao što su:

  • zubni konac ili interdentalna četkica,
  • vodice za ispiranje,
  • vodeni tuš i sl. 

Dovoljno je prati zube 2 puta dnevno; ujutro i navečer. Zube je potrebno prati temeljito i nježno, u trajanju 3-5 minuta. Preučestalo i snažno četkanje može dovesti do gore navedenih problema.

Nakon pranja zubi, četkicu je potrebno isprati toplom vodom i dobro ju osušiti, jer držanjem četkice na vlažnom mjestu potiče se stvaranje bakterija na njezinoj površini.

Koju god četkicu za zube koristite, bitno je da ju nakon dva do tri mjeseca korištenja zamijenite, bez obzira na to što možda mislite da je još uvijek dobra !

I najbitnije za zapamtiti:  najbolja zubna četkica je ona koja se koristi!

Slične teme:

Što prije četkanje ili čišćenje zubi koncem – artDENTAL

Kako pravilno četkati zube? – artDENTAL

Kako i koliko je potrebno prati zube? – artDENTAL

Savjeti za pomoć održavanja oralnog zdravlja – artDENTAL

Mobilne aplikacije za pravilno održavanje higijene usne šupljine – artDENTAL

Ultimativni vodič o dentalnim proizvodima, što vam zaista treba -artDENTAL