Što prije, četkanje ili čišćenje zubi koncem – centar dentalne medicine artDENTAL

Ako mislite da je za prevenciju bolesti zuba i desni dovoljno samo četkanje četkicom za zube dva puta dnevno, varate se jer će prostor između zuba ostati neočišćen.

Što je zubni konac?

Zubni konac spada među dodatna pomagala koja bi se uz zubne i interdentalne četkice trebao koristiti redovito.

Briga o međuzubnim prostorima važan je korak u svakodnevnoj oralnoj higijeni. Bitno je da se zubni konac može sigurno i jednostavno umetnuti u međuzubni prostor, te da učinkovito čisti bočne strane zuba, bez rizika od ozljeda.

Kada koristiti zubni konac?

Često se postavlja pitanje da li koristiti zubni konac, prije ili poslije pranja zubi

Zubni konac trebao bi se koristiti prije četkanja zubi. Ako se konac za zube koristi nakon četkanja, može se dogoditi da pogurati ostatke hrane i naslaga, još dublje u meso i međuzubne prostore.

Preporučuje se zube čistiti zubnim koncem barem jednom dnevno, a bilo bi odlično kada bi to radili svaki puta prije četkanja.

Za prevenciju bolesti zuba i desni nije dovoljno samo četkanje četkicom za zube, dva puta dnevno,  jer će prostor između zuba ostati neočišćen. Vlakna četkice za zube ne dopiru duboko, a bakterije koje se nakupljaju mogu stvoriti ozbiljne probleme.

Kako pravilno koristiti zubni konac?

Potrebno je uzeti  50 cm dužine voštanog zubnog konca, te spojiti dva kraja, i napraviti tako veliku petlju, da kroz nju prođu četiri prsta. 

Zubni konac se tada razapne između palca s jedne, i kažiprsta s druge strane s minimalnom prazninom. Tako je moguće kontrolirati prijelaz zubnog konca između zubi.

Potrebno je pažljivo korištenje zubnog konca, jer se može dogoditi da sklizne između zubi i zareže u zubno meso.

Koristeći metodu petlje nije potrebno upotrebljavati silu – što znači da gotovo ne postoji rizik od urezivanja zubnog konca u zubno meso.

Vodite zubni konac  tri puta gore – dolje po površini zuba do ruba zubnog mesa.

Krvarenje zubnog mesa može se pojaviti  na početku korištenja, ali nakon nekoliko dana korištenja zubnog konca, krvarenje bi trebalo bi prestati, jer zubno meso više nije u upali.

Ako krvarenje ne prestaje, obratite se svom stomatologu. U slučaju da zubni konac zapinje između zubi i trga se, vjerojatno se radi o karijesu, kamencu ili lošem ispunu.

Vrste zubnog konca

Zubni konac može biti:

  • obložen voskom (kako bi lakše klizio površinom zuba), može biti
  •  s fluorom ili okusom peperminta.

Dolazi u obliku trakica ili tankih niti, a postoje i posebne vrste zubnog konca –  poznate kao superfloss.

Pored standardnih zubnih konaca, postoje i zubni konci sa spužvicom za čišćenje, koji su posebno prikladni za čišćenje prostora ispod mostova, oko implantata i fiksnih ortodontskih aparata.

Možda će vam se na početku čišćenje zubnim koncem učiniti teškim i nepraktičnim, ali budite uporni i uskoro ćete osjetiti razliku te će zubni konac postati dio vaše dnevne rutine.

Za sva pitanje slobodno nas kontaktirajte.

Slične teme:

Kako pravilno četkati zube? – artDENTAL

Kako i koliko često je potrebno prati zube? – artDENTAL

Savjeti za pomoć održavanja oralnog zdravlja – artDENTAL

Mobilne aplikacije za pravilno održavanje higijene usne šupljine – artDENTAL