Lijek u zubu, a zub boli – što napraviti? – artDENTAL

I liječenje zuba sa sobom povlači neke komplikacije i posljedice. U slijedeć tekstu pročitajte što se sve može dogoditi tijekom liječenja zuba.

Lijek u zubu

Lijek u zubu obično znači da je zub u procesu liječenja i da liječenje nije moguće završiti u jednoj posjeti.

Liječenje zuba je zahvat kojim se ili pokušava zadržati zubni živac, ukoliko je upala živca reverzibilna, ili se vadi zubni živac ukoliko je upala zubnog živca uznapredovala.

Liječenje zuba je kompleksan proces koji sadrži niz protokola koji se moraju poštivati da bi liječenje bilo uspješno.

Došli ste kod svog stomatologa, započeo je liječenje i stavio Vam je lijek u zub, što to točno znači?

  • prilikom čišćenja karijesa ostalo je vrlo malo tvrdog zubnog tkiva koje prekriva i štiti zubni živac. U tom slučaju lijek se stavlja kao zaštita zubnog živca i prekriva ispunom. Taj period omogućava daljnje praćenje zuba, te ne znači nužno da će biti potrebno vađenje živca.
  • ukoliko je upala akutna, postoji mogućnost slabijeg djelovanja anestezije. Stomatolog tu može intervenirati na način da stavi lijek u zub. Djelovanjem lijeka smanjuje se upala i omogućuje bolje djelovanje anestezije u sljedećoj posjeti.
  • kronične upale znače i veliki broj bakterija koje već dugo prodiru u zub. Lijek u zubu može napraviti dodatnu dezinfekciju i potiče zaraštanje upaljenog područja oko zuba.
liječenje zuba

Koliko dugo lijek treba stajati u zubu?

Lijek u zubu treba stajati onoliko koliko je to preporuka stomatologa, ali generalno gledajući čim se prije završi liječenje tim bolje za cijeljenje upale.

Svaki lijek ima svoje vrijeme djelovanja i sve nakon tog preporučenog vremena može kompromitirati rezultate. Ako zub i dalje boli nakon što je u njemu bio lijek znači da nije otklonjen uzrok upale.

Lijek u zubu, a zub boli

Lakši bolovi tijekom terapije su očekivani i ne treba puno brinuti, kroz par dana bi trebalo proći. Ako se pojave jaki pulsirajući bolovi u zubu u koji je stavljen lijek, treba se javiti svom odabranom stomatologu ili hitnoj ustanovi čim prije.

Lijek bi u tom slučaju trebalo izvaditi i vidjeti što uzrokuje bolove. Ukoliko ne možete doći do svog stomatologa pokušajte ga sami „iščeprkati“ iz zuba, možda vrškom malih škarica za nokte, drvene čačkalice su često premekane i može im puknuti vrh i zaglaviti se u zubu, zbog toga ih treba izbjegavati.

Ovi boli se također mogu otkloniti analgeticima kao što je ibuprofen.

Komplikacije tijekom liječenja zuba

Komplikacija tijekom liječenja zuba može biti da se kroz privremeni ispun dio lijeka nađe na gingivi što može rezultirati bolovima i „metalnim“ okusom u ustima.

U ovom slučaju je veoma važno držati se uputa stomatologa, a jedna od važnih napomena je ne žvakati ne mjestu gdje se pristupilo liječenju.

Stoga se pridržavajte uputa i strpite se barem 2 sata nakon zahvata od hrane i pića. Tada je potrebno hitno ukloniti privremeni ispun, dobro isprati dio gingive koji je bolan te ponoviti terapiju s kvalitetnijom izradom privremenog ispuna.

Važno

Jako važno za kraj je reći da je lijek u zubu samo pomoć tijekom liječenja, a ne način da se upala izliječi!

Lijek u zubu nije taj koji liječi zub već je zub izliječen kada su korijenski kanali očišćeni,osušeni i adekvatno napunjeni. Nakon toga organizam započne cijeljenje i upala prolazi.