Kako izbijeliti zube kod kuće – da li ste kandidat – da li su vaši zubi dovoljno zdravi – artDENTAL

U današnje vrijeme izbjeljivanje zubi kod kuće postalo je jako popularno. Ako razmišljate o izbjeljivanju zuba ,trebate prvo posjetiti svog stomatologa, jer samo vam on može reći da li ste vi kandidat, i da li su vaši zubi i desni dovoljno zdravi za proces izbjeljivanja.

Izbjeljivanje zubi kod kuće

Ako vaš stomatolog procijeni da ste kandidat, i da je moguće izbijeliti zube, jedan od načina je izbjeljivanje zubi kod kuće.

Proces izbjeljivanja:

  1. prvo je potrebno napraviti udlagu kod stomatologa ili ju kupiti u ljekarni,
  2. zatim je potrebno nabaviti poseban gel za izbjeljivanje zubi, a može biti kupljen kod stomatologa ili u ljekarni. Gel za izbjeljivanje zubi sadrži HIDROGEN PEROKSID u postotcima od 5%,10% i 16% ,
  3. gel za izbjeljivanje zubi se stavlja u udlagu koja se pozicionira na zube.

Učinkovitost izbjeljivanja udlagom i gelom

Udlage i gelovi za izbjeljivanje kod kuće učinkoviti su, ali je za postizanje željenih rezultata potrebno duže nego kod profesionalnog izbjeljivanja u ordinaciji.

Ovisno o jačini hidrogen peroksida u gelu , udlage se obično nose nekoliko sati dnevno ili preko noći . Može proći od 3 dana do nekoliko tjedana, prije nego što se primijete bilo kakvi rezultati.

Izbjeljivanje zubi u ordinaciji

Izbjeljivanje zuba u ordinaciji daje brže i učinkovitije rezultate, jer se koriste jača sredstva za izbjeljivanje, i koriste se u kontroliranim uvjetima.

Udlage su izrađene po mjeri, prema otisku koji se uzima u stomatološkoj ordinaciji i točno odgovaraju vašim zubima.

Udlage kupljene u ljekarni, nisu individualne i mogu prouzročiti da sredstvo za izbjeljivanje dođe u kontakt sa zubnim mesom i izazove iritaciju.

Ostala sredstva za izbjeljivanje zubi

Osim gelova, postoje i zubne paste za izbjeljivanje zuba. One sadrže blage abrazivne čestice ili dodatna sredstva koja su djelotvorna u uklanjanju površinskih obojenja .

Agresivno korištenje može dovesti do oštećenja zubne cakline.

Također postoje trake za izbjeljivanje zubi, koje se mogu kupiti u trgovinama i ljekarnama. Jednostavne su za korištenje, a rezultati variraju ovisno o koncentraciji peroksida koje sadrže.

Prirodno izbjeljivanje zubi

Neki sastojci i prehrambeni proizvodi mogu vaše zube učiniti svjetlijima, kao što su soda bikarbona, limunska kiselina, jagode, kora od naranče, jabučni ocat i aktivni ugljen.

Ne preporučujemo korištenje ovih proizvoda jer mogu dovesti do oštećenja zubne cakline!

Mrlje na zubima mogu biti:

  • vanjske i
  • unutarnje

Izbjeljivanje kod kuće je učinkovito za vanjska površinska obojenja . Najčešći razlozi tamnih i žutih zuba su:

  • konzumiranje duhana
  • konzumiranje većih količina kave, čaja i crnog vina
  • loša oralna higijena
  • trauma
  • starenje

Rizici izbjeljivanja zubi i izbjeljivanje zubi u trudnoći

Neki zubi mogu postati osjetljivi na kraći period, te može doći do iritacije zubnog mesa. U trudnoći žene ne bi trebale izbjeljivati zube.

Što nakon izbjeljivanja ?

Izbjeljivanje zubi nije trajno rješenje. Nakon izbjeljivanja potrebno je izbjegavati konzumiranje hrane i pića koji mogu obojati zube, a navedeni su prethodno u tekstu.

Ako izbjegavate ove uzročnike mrlja na zubima, novi tretman izbjeljivanja zubi treba se ponoviti tek nakon 6-12 mjeseci.

Možda će vas zanimati:

Boje zubi -artDENTAL

Pjeskaranje zubi – artDENTAL

10 načina za poboljšati osmijeh – artDENTAL

Estetika u dentalnoj medicini – artDENTAL

Ljuskice za zube – artDENTAL