Zašto odabrati cirkonske krunice? – centar dentalne medicine artDENTAL

Trebate dugoročno i kvalitetno rješenje za Vaš osmijeh? Saznajte zašto odabrati upravo cirkonske krunice!

Materijali koji se koriste u stomatologiji se mijenjaju i napreduju iz godine u godinu. Nekada su keramički mostovi i krunice s metalnom bazom, predstavljali standard u nadoknadi zuba koji nedostaju.

I danas se široko primjenjuju, iako zbog sve većih estetskih zahtjeva pacijenata, sve više i češće se koriste cirkon keramičke krunice i mostovi.

Što je cirkonska krunica?

Cirkonske krunice su protetski nadomjestci koji se ugrađuju na prirodne zube, koji su u većoj ili manjoj mjeri oštećeni ili pak na implantate. Jedno su od najboljih rješenja kada je u pitanju nadomještanje potpune funkcije i izgleda prirodnog zuba.

Osnovu krunice čini baza, koja daje čvrstoću i postojanost, te sloj keramike preko baze, koja čini oblik zuba i boju.

Metal kao baza je vrlo pouzdan i u upotrebi je dugi niz godina. Međutim, metal je taman, sive boje i ne zadovoljava uvijek sve estetski potrebe pacijenta.

Cirkon oksid je bijele boje, transparentan i estetski superiorniji od metala. Krunice s bazom od cirkona se nazivaju još i bezmetalne cirkonske krunice.

Bezmetalne cirkonske krunice mogu biti izrađene od:

  • punog cirkona ili
  • cirkona preko kojeg se napeče keramika.

Prednosti cirkona

Cirkon se navodi u stručnoj literaturi kao biokompatibilan materijal, što znači da ne stvara iritacije na okolno tkivo.

Pacijenti koji su alergični na razne metale, od kojih se neki nalaze u i legurama od koji se rade krunice, mogu bez straha odabrati cirkonske krunice.

Estetika je još jedna od prednosti cirkonskih krunica i mostova, jer ako nakon nekog vremena dođe do povlačenja zubnog mesa nije vidljiv taman rub, kao kod mostova s metalnom bazom.

Cijene cirkonskih krunica variraju, ovisno ordinaciji, a uglavnom je cirkon skuplji od metala. Drugačiji je laboratorijski način izrade, kao i prepariranje odnosno brušenje zuba u ordinaciji.

Brušenje zuba za cirkonsku krunicu radi se pod anestezijom, tako da je proces bezbolan, te su iskustva pacijenata uglavnom pozitivna.

Cijeli je niz indikacija za postavljanje krunica i mostova:

  • nedostatak zuba,
  • istrošenost zuba,
  • veliki ispuni,
  • promjena boje liječenih zuba,
  • položaj odnosno neravni zubi.

Ukoliko je potrebna nadoknada zuba zubnim implantatom, isto tako je moguće na implantat staviti cirkonsku suprastrukturu i cirkonsku krunicu.

Problem kod cirkonskih krunica može se pojaviti u slučaju jake tamne boje zube koji se brusi jer je cirkon transparentan i ne može sasvim prikriti boju jako tamnog zuba.

I kod cirkonskih krunica važno je redovito pranje zubnom četkicom uz korištenje zubnog konca ili interdentalne četkice, te kućina za ispiranje usta.

Ako mislite da imate potrebu za krunicama ili mostovima obratite se svom odabranom stomatologu i svakako se raspitajte za sve opcije koje su Vam dostupne, s obzirom na materijal koji će se koristiti za definitivni rad.

Vezani članci:

3 razloga zašto je važno nadoknaditi zube koji nedostaju – artDENTAL

Zubna protetika – artDENTAL

Zamjena izgubljenih zubi – koje sve opcije postoje? – artDENTAL