Zašto je važno čuvati mliječne zubiće – kada počinju rasti – kako ih čuvati – kada stiže Zubić Vila – artDENTAL

Prvi mjeseci u djetetovom životu iznimno su važni zbog rasta i razvoja zubi, ali i osobnog razvoja djeteta. Roditelji nicanje prvih zubića uglavnom pamte po neprospavanim noćima, a djeca po poklonu Zubić Vile.

Zbog mišljenja da su mliječni zubi privremeni, te ih zbog toga ne treba čuvati, dolazi do česte pojave karijesa i ostalih poteškoća rade neadekvatne oralne higijene već kod sasvim male djece.

U tekstu koji slijedi saznajte važnost mliječnih zubića i ostale korisne informacije!

Kada počinju rasti mliječni zubi?

Svaki mliječni zub je iznimno važan, zato je potrebno dijete što prije naučiti pravilnom četkanju i naviknuti ga na odlaske kod stomatologa

Mliječni zubi kod djece počinju rasti u dobi od 5 – 7 mjeseci djetetova života. Nicanje može krenuti i kasnije, sve do prve godine života.

U fazi od 2,5 – 3 godine dijete ima sve mliječne zube, njih ukupno 20: 10 u gornjoj i 10 u donjoj čeljusti.

U svom punom broju bi trebali biti do 3. godine djetetove starosti.

Pojava karijesa kod mliječnih zuba

Pojava karijesa na mliječnim zubima je moguća odmah, a naročito kod djece koja konzumiraju puno slatke hrane i napitaka (najčešće iz bočice). Redoviti posjeti stomatologu, svakih 3-6 mjeseci, su obavezni kako bi se karijes popravio u najranijoj fazi.

Mliječni zubi kod djece su potrebni za žvakanje, a također čuvaju mjesto za trajnog nasljednika. Djeca koja imaju karijese nemaju naviku održavanja oralne higijene, te će takve loše navike ostati i kada niknu trajni zubi.

Neodržavanjem oralne higijene povećava se rizik od nastanka karijesa. Iznimno je važno djetetu od najranije dobi usaditi svijest o važnosti oralne higijene i redovitih odlazaka stomatologu.

Također, iznimno je važno usvojiti pravilne prehrambene navike, što se odnosi na konzumiranje hrane i napitaka koji ne štete zubima. 

Kada ispadaju mliječni zubi?

Pokvareni mliječni zubi kod djece mogu jako boljeti i ometati dijete u svakodnevnom životu. Pokvareni mliječni zub nije preporučljivo vaditi jer čuva prostor trajnom zubu!

Mliječni zubi ispadaju onim redoslijedom kako su izrasli, a ispadanje mliječnih zubi počinje između 5. i 7. godine djetetova života.

Tada dolazi do resorpcije korijena mliječnih zuba, te se počinju klimati i ispadati. Proces ispadanja mliječnih zubi ne boli. Zamjena mliječnih zuba trajnima traje otprilike do djetetove 12. godine.

Svakako je poželjno svaki mliječni zub zadržati do dolaska trajnog ili čim duže.

Prvi klimavi mliječni zubić svakako je veliko uzbuđenje i za dijete i za roditelje. Najčešće je riječ donjem centralnom sjekutiću.

Važno je umiriti dijete, kako se prvo iskustvo ne bi pretvorilo u traumu za preostale mliječne zubiće i njihovo ispadanje.

Zato postoji Zubić Vila!

Mala nagradica ispod jastuka u zamjenu za ispali mliječni zubić, ohrabrit će svako dijete i olakšati daljnji proces.

Dopustite djetetu da se igra s rasklimanim zubićem, gricka koricu kruha ili jabuku kako bi pomogli prirodi i ubrzali ispadanje mliječnog zuba.

Ako je zubić „tvrdoglav“ pokušajte ga čvrsto uloviti suhom maramicom i naglo povući. Ukoliko ni ta akcija nije rezultirala plodom, pokušajte ponovo za par dana ili se javite svom stomatologu.

Mliječni zub koji se klima, a ne ispada može uzrokovati nelagodu i bol pri žvakanju, pa djeca mogu odbijati hranu.

U tom slučaju svakako bi trebalo čim prije izvaditi taj zub. Vađenje mliječnih zuba kod stomatologa najčešće je vrlo brzo i jednostavno. Djeca se prestraše instrumenata i krvi, ali zahvat je najčešće bezbolan jer je korijen zuba plitak, a mliječni zub je u principu samo „zalijepljen“ za zubno meso.

U pomoć dolazi  Zubić Vila koja nosi nagradu, i svaki strah nestaje, te se uzbuđeno čeka nicanje prvog trajnog zuba!

Oralna higijena trajnih zuba

Posljednji mliječni zubi (kutnjaci) zamjenjuju se trajnim pretkutnjacima. Posebno je važno nicanje prvih trajnih kutnjaka jer su to zubi koji trpe najveće sile prilikom žvakanja.

Kada narastu trajni zubi, oralna higijena je veoma važna, pogotovo radi mogućeg kvarenja. Pogotovo je važna higijena odnosno čišćenje kutnjaka.

Zašto posebno kutnjaka?

Kutnjaci su zubi koje se najduže od svih trajnih zuba nalaza u ustima, najčešće se kvare zbog svog položaja jer im je otežano čišćenje. Da bi se doskočilo ovom problemu, preporuča se pečaćenje zdravih šestica (kutnjaka) koja bi se spriječila pojava karijesa.

Da bi mliječni zubi kod djece ostali zdravi te da bi nakon njih izrasli zdravi trajni zubi, potrebno je četkati zube dva puta dnevno, te odlaziti na redovite kontrole kod stomatologa svakih 6 mjeseci!

Možda će vas zanimati:

Nicanje prvih zubića – artDENTAL

Njega zubi kod djece – artDENTAL

Kako naučiti dijete da pravilo pere zube? – artDENTAL

Vodič za održavanje oralnog zdravlja kod djece – artDENTAL