Upute i korisni savjeti nakon vađenja zuba – savjeti za brži oporavak – artDENTAL

Vađenje zuba je jedan od najčešćih zahvata u stomatologiji. Uz dobre upute, oporavak nakon vađenja zuba brži je i bezbolniji

Što je vađenje zuba?

Vađenje zuba je oralno – kirurški zahvat. Iako u suvremenoj stomatologiji nastojimo sačuvati svaki zub, u ponekim situacijama ipak moramo pribjeći vađenju zuba.

Vađenju zuba pristupa se  kada je i nakon raznih metoda liječenja, zub i dalje u vrlo lošem stanju ili kada je zub toliko oštećen, da ga se ne može spasti nikakvom drugom terapijom.

Prije svakog vađenja zuba, potrebno je napraviti RTG snimku, te pokušati endodontski liječiti zub. Potrebno je napraviti sve da se zub zadrži u čeljusti. Kada se nakon raznih metoda liječenja zub ne može spasiti, jedino rješenje je vađenje zuba.

Vađenje zuba primjenjuje se uz lokalnu anesteziju, te je u potpunosti bezbolan za pacijente.

Vađenje zuba može biti:

  • jednostavno,
  • operativno

Postupak nakon vađenja zuba

Nakon vađenja zuba stomatolog daje upute i savjete pacijentu. Vrlo je važno držati se savjeta stomatologa nakon vađenja zuba.

Nakon jednostavnog vađenja zuba pacijent može odmah nastaviti sa svojim svakodnevnim aktivnostima.

Nakon operativnog vađenja zuba potrebno je izbjegavati teže fizičke napore i izloženost suncu.

Ponekad se može dogoditi da se krvarenje ne zaustavi u prvih nekoliko sati nakon postupka vađenja zuba. U slučaju da se to dogodi potrebno je zagristi u gazu i javiti se liječniku.

Veoma je važno zapamtiti sve upute i savjete stomatologa za što uspješniji oporavak nakon vađenja zuba :

  • sterilnu gazu, koja je postavljena preko rane, izvaditi 15 min. nakon vađenja zuba
  • ranu ne ispirati 24h nakon vađenja zuba (svakako treba izbjegavati ispiranje usne šupljine                       čajem od kamilice, običnom vodom ili drugim tekućinama). S ispiranjem usne šupljine možete nastaviti 2 dana nakon vađenja  – ukoliko vam nisu dane posebne drugačije upute).
  • preporuča se konzumiranje lagane, hladne i nezačinjene hrane, barem dva do tri sata nakon vađenja zuba. Ne upotrebljavati slamčicu, jer sisanje može pojačati krvarenje u ustima. Ne piti gaziranu tekućinu. Ne pušiti.
  • u predjelu izvađenog zuba, na vanjskoj strani obraza držati hladan oblog (10 min. držati, pa 10 min pauza)

U oporavku nakon vađenja zuba postoperativna oralna higijena vrlo je bitna, pa se četkanje zubi preporučuje kao i obično, no područje oko izvađenog zuba treba izbjegavati.

U slučaju neugodne boli koja se ne može riješiti analgeticima, potrebno je potražiti pomoć stomatologa kako bi ponovno otvorio ranu i lokalno stavio lijek za ublažavanje bolova.

Možda će vas zanimati:

Kada i zašto je vađenje zuba neophodno? – artDENTAL

Endodoncija – rješenje zubnih problema bez vađenja zuba – artDENTAL