Umnjaci zubi mudrosti ili zubi koji stvaraju probleme? – kako riješiti probleme – artDENTAL

Što je umnjak?

Umnjak je zub koji zadnji niče i zato mu je ostavljeno najmanje prostora za pravilan rast, te često dolazi do problema s kojima ste se vjerojatno već sreli ili su drugi podijelili to iskustvo s vama.

Umnjaci su posljednji zubi u čeljusti, niču nakon dvadesete godine života, što se nekada smatralo zrelim, odnosno mudrim godinama i zauzimaju osmu poziciju, te odatle naziv “osmica”.

Ukupno ih je četiri u svakoj čeljusti po dva. Građa i oblik umnjaka varira.

Problemi vezani za umnjak

Mogući problemi koje povezujemo s umnjacima su:

1)  Karijes– javlja se kao i na svakom drugom zubu, čak i češće jer je teška dostupnost i često nepravilan položaj, što otežava higijenu područja oko umnjaka.

2) Otežano nicanje– vrlo je čest problem s umnjacima. Osim što umnjak boli, može se javiti oteklina, te nemogućnost otvaranja usta, a u težim slučajevima i povišena tjelesna temperatura, otok limfnih čvorova.

Za rješavanje ovakve situacije potrebno je obratiti se stomatologu.

3) Impaktirani i semiimpaktirani umnjak – uzroci mogu biti različiti i najčešće je nedostatak prostora u čeljusti za pravilno nicanje, iskrivljeno usmjerenje osi zuba ili njegov položaj u dubini čeljusti.

Smatra se da ako impaktirani umnjaci ne rade probleme, nije potrebno vađenje.

Kako riješiti probleme s umnjakom?

Umnjak je vrlo “hirovit” zub – može niknuti do kraja i ne mora.

Ako djelomično nikne, često stvara probleme, jer je teško dostupan za čišćenje, te gingiva postane bolna i otečena i često dođe do infekcije.

U takvom slučaju najčešće se ispire s antisepticima i može se zarezati sluznica koju umnjak nije u stanju probiti.

Terapija antibiotikom nije nužna, osim ako nije prisutna oteklina, povišena tjelesna temperatura i oteklina limfnih čvorova.

Umnjaci koji stvaraju probleme su za vađenje.

Ponekad može doći do poteškoća pri vađenju umnjaka zbog položaja korjenova ili zbog pozicije. Postupak se radi u lokalnoj anesteziji, te nije ništa gori od normalnog vađenja zuba.

Operativni zahvat vađenja umnjaka je siguran i ne traje dugo, bezbolan je ali osjećaj neugode postoji. Na kraju zahvata rana se zašije.

Upute nakon vađenja umnjaka:

  1. Krvarenje – nakon zahvata normalno je lagano krvarenje. Ne ispirati često usta jer to pojačava krvarenje, već samo ispljunuti krv.
  2. Oteklina – u prva 3 dana moguće je da nastane oteklina, te bez velikog pritiska možete staviti led na vanjski dio lica.
  3. Bolovi – tablete protiv bolova, kao što su: Ketonal, Voltaren, Ibuprofen možete uzeti 1 tabletu svaka 4 sata. Potrebno je izbjegavati Aspirin i Andol jer oni pojačavaju krvarenje.
  4. Šavovi- skidaju se 2 tjedna nakon zahvata.
  5. Oralna higijena – prvi dan ne ispirati usta, od drugog dana početi normalno. Prati zube uobičajeno, ali ne četkati blizu rane. Možete koristiti antiseptik (0,12% CLORHEXIDINA, OBAVEZNO) ili možete koristiti i ohlađeni čaj od kadulje za održavanje rane čistom.
  6. Prehrana – ne žvakati na strani koja je tretirana i ne jesti tvrda i topla jela, a od tekućina izbjegavati gazirana i alkoholna pića. Ako pušite potrebno je suzdržati se barem 48-72 sata od cigareta.
  7. Aktivnosti – izlaganje suncu i bilo kakve fizičke aktivnosti izbjegavati barem 48-72 sata nakon zahvata.
  8. Antibiotici- uzeti po preporuci liječnika nakon zahvata

Dragi naši pacijenti nadamo se da se barem sada možete opustiti, što se tiče vađenja umnjaka jer jedino što možete izgubiti je problem koji Vas je mučio, a niste znali kako ga riješiti.

Zato smo mi tu za Vas i ako još osjećate strah ili Vam nešto nije jasno slobodno nam se obratite.

Vezani članci:

Kada je potrebno vaditi umnjak? – artDENTAL

Kada i zašto je vađenje zuba neophodno? – artDENTAL

Oporavak nakon vađenja zuba – artDENTAL