Što znači kad zub pocrni?

Što znači kad zub pocrni i kako liječiti crni zub?

Saznajte zašto je zub pocrnio i što najčešće uzrokuje crni zub. Riješite se crnila na zubima i preventivno djelujte u slučaju beživotnog zuba.

Sigurno ste nekada primijetili kod sebe ili kod drugih da jedan zub svojom bojom odskače od ostalih i zapitali se koji e razlog tome. Zubi su prirodno bijele boje, a taj jedan zub može biti sive, tamnožute, pa čak i crne boje…

Pročitajte u našem novom tekstu zašto je zub pocrnio i što najčešće uzrokuje crni zub!

Crnilo zuba ili crnilo na zubu

Crnilo zuba ili crnilo na zubu su dva različita pojma. Ukoliko govorimo o crnilu na zubu, najčešće se radi o pigmentacijama uzrokovanim vanjskim čimbenicima.

Vanjski čimbenici su:

  • konzumacija obojenih pića (kava, čaj, crno vino..),
  • pušenje,
  • prekomjerno korištenje vodice za ispiranje usne šupljine i
  • prisutnost karijesa

Osim vanjskih čimbenika postoje i specifične situacije kada je potrebno liječenje crnog zuba:

  • crni zub nakon korijenskog kanala,
  • crni zub nakon traume,
  • slomljeni crni zub,
  • rekonstruirani crni zub ili
  • crni korijen zuba

Kako ukloniti crnilo na zubima?

Crni zub koji boli najčešće je uzrokovan karijesom. Karijes se liječi već uobičajenom sanacijom; čišćenjem oboljelog dijela zuba i rekonstrukcijom s bijelim, estetskim ispunom (plombom).

Pigmentacije nastale kao posljedica konzumacije hrane i piće, uklanjaju se poliranjem finim pastama u stomatološkoj ordinaciji ili pjeskarenjem zuba, ukoliko stomatolog procijeni potrebu za tim.

Crna obojenja zubi se također mogu pojaviti između desni zuba, i tada je riječ o kamencu, i to onom koji je već dugo u ustima, odnosno, gdje osoba već jako dugo vremena nije bila na čišćenju zubnog kamenca.

Važno ga je čim prije ukloniti kod stomatologa, jer takav kamenac uzrokuje, ne samo upalu zubnog mesa već je i glavni uzrok paradentoze.

Kada govorimo o crnilu strukture zuba, tada je potrebno reagirati i obratiti se stomatologu, čim prije i otkriti uzrok crnila zuba.

Mrtav zub – beživotni zub postaje crn

Kada jedan zub odskače bojom od ostalih zuba, ako je taj jedan zub sive ili smeđe – žute boje, radi se o mrtvom zubu.

Mrtav zub – je zub bez živca, najvjerojatnije neadekvatno liječen ili nije uopće liječen. Živac odumire zbog djelovanja karijesa koji se nije na vrijeme sanirao, te je uzrokovao upalu živca ili je nastao kao posljedica traume zuba (npr. pad s bicikla, udarac u prednje zube).

U takvom slučaju je potrebno hitno posjetiti stomatologa, kako bi se napravila sva potrebna dijagnostika i plan terapije, te procijenilo da li je moguća devitalizacija crnog zuba.

Beživotni crni zub je potrebno endodontski izliječiti, što znači i dezinficirati kanale, te adekvatno napuniti.

Tek kada je zub miran, bez simptoma i znakova upale, možemo ga estetski sanirati. Hoće li to biti ispun (plomba), ljuskica ili keramička krunica (navlaka) procijeniti će doktor.

Jedan od blažih crnila strukture zuba je prisutnost stare crne plombe, amalgama koji je svojim postojanjem pigmentirao i obojio zub u sivo. Takvi zubi se mogu zamijeniti s bijelom plombom ukoliko stomatolog procijeni da postoji potreba za tim.

Izuzetak za hitnu zamjenu su crne plombe na prednjim zubima koje se ne bi smjele raditi niti postojati!

Stoga ukoliko je imate, obratite nam se kako bi je zamijenili, sanirali i spriječili obojenje zuba koje bi narušilo estetiku osmijeha!

Slične teme:

https://artdental.hr/boje-zubi/

https://artdental.hr/endodoncija-rjesenje-zubnih-problema-bez-vadenja-zuba/

https://artdental.hr/usluge/usluge/konzervativna-stomatologija/

https://artdental.hr/usluge/usluge/estetika-u-dentalnoj-medicini/