Što je mobilna protetika i kako nastaje – artDental

Svi znamo da osmijeh otvara sva vrata, diže samopouzdanje, te utječe na naše psihofizičko zdravlje.

Mobilnom protetikom nadomjestit ćemo izgubljene zube, te vam vratiti osmijeh na lice.

Sve o mobilnoj protetici u stomatologiji možete potražiti u našoj artDENTAL klinici u Kastvu, možete nam poslati mail putem našeg kontakt obrasca ili nas nazvati na tel: 051 582 888.

Što je mobilna protetika i kada se primjenjuje?

Mobilna protetika je grana dentalne medicine koja se bavi nadoknadom funkcije i estetike u djelomično i potpuno bezubim čeljustima.

Mobilna proteza

Mobilna proteza za zube je protetski nadomjestak. Može biti:

  • parcijalna, ako nedostaje nekoliko zuba ili
  • totalna, ako nedostaju svi zubi u čeljusti.

Nakon vađenja zuba dolazi do povlačenja odnosno resorpcije kosti dijela čeljusti koja je držala taj zub na mjestu.

Povlačenje zubnog mesa i kosti je normalna pojava, nakon vađenja zuba otprilike treba sačekati 2-3 mjeseca da bi se tkivo stabiliziralo i da bi se moglo ići u izradu protetskog nadomjestka.

Ukoliko se krene s izradom protetskog nadomjestka odmah nakon vađenja, tkivo će se povući i kroz par mjeseci proteza više neće biti pravilnog dosjeda na tkivo.

U slučaju da je potrebno imedijatno nadoknaditi zube koji nedostaju, izrađuje se privremena proteza, a nakon nekoliko mjeseci definitivna mobilna proteza za zube.

Totalna mobilna proteza nadoknađuje:

  • zube,
  • resorbiranu kost i
  • zubno meso.

Naslanja se na tvrdi dio zubnog grebena u gornjoj čeljusti i tvrdo nepce, a stabilizira odnosno pričvršćuje ju vakuum koji se stvara između proteza i zubnog mesa na koje tijesno prianja.

U stabilizaciji i funkciji mobilne proteze važni su i mišići obraza, usana i jezika koji ju vrlo lako mogu i destabilizirati ukoliko nije dobro adaptirana. Totalna mobilna proteza izrađuje se od plastike odnosno akrilata.

Parcijalna zubna proteza nešto je manja od totalne proteze jer pacijent ipak ima manji gubitak zuba u čeljusti.

Parcijalnu protezu nešto je lakše nositi zbog toga. Ne prekriva cijelo nepce, već djelomično, te se jednim dijelom naslanja na preostale zube. Ima kvačice kojima se „lovi“ za zube.

Djelomična mobilna proteza izrađuje se od kombinacije materijala. Akrilatni dio je dio koji nadomješta zube koji nedostaju, a metalni dio je pojačanje u konstrukciji.

Zbog metalnih dijelova, odnosno kvačica koje mogu biti vidljive parcijalna proteza ne smatra se estetski idealnom opcijom.

Potrebno je svega nekoliko posjeta stomatologu za izradu mobilne proteze. Nadoknada zuba koji nedostaju iznimno je važna za funkciju žvakanja, probave, govora  i estetike.

Na gubitak zuba važno je reagirati čim prije, tako se smanjuju mogućnosti za daljnje komplikacije, te pomake preostalih zuba u čeljusti.

U današnje vrijeme sve je manja upotreba proteza, a osobama koje prije nisu bili odgovarajući kandidati za terapiju implantatima, razvoj dentalne medicine i tehnologije omogućio je da danas izaberu dugotrajnije rješenje u vidu implantata.

Možda će vas zanimati:

Povlačenje zubnog mesa – simptomi, uzroci i kako izbjeći probleme – artDENTAL

Najbolje totalne zubne proteze – koje su sve prednosti – artDENTAL

Kako izabrati dobar zubni implantat – artDENTAL

Kako izabrati dobar zubni implantat – artDENTAL

Što je to All on 4 metoda i kakva su iskustva pacijenata? – novi zubi unutar 24h –  artDENTAL