Resekcija zuba – zašto ju je potrebno napraviti – artDENTAL

Što je resekcija zuba, i zašto ju je potrebno napraviti? U sljedećem tekstu upoznati ćemo vas s procedurom, kao i procesom oporavka nakon učinjenje resekcije.

Resekcija zuba ili apikotomija korijena je mali oralno-kirurški zahvat, kojim se odstranjuje vršak korijena zuba.

Kada se provodi resekcija zuba?

Resekcija zuba provodi se u slučaju kada uobičajenom endodontskom terapijom  «liječenjem zuba» nije moguće sanirati upalu oko vrha korijena.

Svrha resekcije je  spriječiti ponavljanje upale i očuvanje zube u čeljusti.

Ako se nakon endodontskog liječenja zuba ponovno pojavi periapikalna upala, pokušava se ponovno čišćenje i punjenje korijenskih kanala (revizija).

Ako se ni nakon jedne ili nekoliko revizija upala ne povuče, vjerojatno se radi o takvom obliku korijenskog kanala koji nije moguće izliječiti konvencionalnom endodontskom terapijom.

Najčešće je korijenski kanal jako zavinut ili teško prohodan u svojem završetku – u području vrška korijena. Taj završni dio kanala nije moguće primjereno endodontski tretirati i on je najčešći uzrok ponavljanih neuspjeha liječenja.

Kako se provodi resekcija zuba?

Resekcijom zuba, odnosno zahvatom apikotomije, odstranjuje se vršak korijena, a kanal se na mjestu resekcije korijena, puni materijalom koji dobro brtvi.

Tako se resekcijom zuba odstranjuje problematični dio korijena, a postavljanjem ispuna na ostatak korijena, sprečava se prodor iritirajućih tvari iz korijenskog kanala u periapikalno područje.

Resekcija zuba  se u pravilu poduzima, tek kad se utvrdi da uobičajena endodontska terapija i revizija nisu dale zadovoljavajuće rezultate.

Sam kirurški zahvat je kratak, a komplikacije su izuzetno rijetke.

Nakon lokalne anestezije napravi se rez na gingivi, a potom se na kosti izradi otvor kroz koji se pristupa vršku korijena.

Odstrani se nekoliko milimetara vrška korijena, te se odstrani upala u potpunosti. Gingiva se postavlja preko otvora u kosti i sašije u području reza.

Šavovi se skidaju nakon 5-7 dana, gingiva srasta, a kost se obnovi i ispuni preostali defekt.

Oporavak nakon resekcije

Oporavak nakon zahvata resekcije traje 1-2 dana, te se u tom periodu uzimaju i analgetici.

Antibiotik se može i ne mora ordinirati , ovisno o veličini i tipu upale.

U slučaju ponavljanja upalnog procesa i nakon resekcije zuba, kirurg odlučuje da li pristupiti reviziji ili je zub za ekstrakciju.

Svakako, vrlo je važno tko Vam izvodi resekciju zuba , jer je i kod ovog zahvata vrlo  važno iskustvo kirurga, kako bi kao bi resekcija zuba prošla sigurno i bezbolno.

Prepustite se iskusnom kirurškom timu pod vodstvom Marka Nikolića, dr. med.dent. ,specijalista oralne kirurgije i već danas zatražite savjet u klinici artDental u Kastvu.

Slične teme:

Liječenje upale zuba – artDENTAL

Kada i zašto je vađenje zuba neophodno? – artDENTAL

Operacije u usnoj šupljini s manje trauma i manje bolova – artDENTAL