Primjena anestezije u stomatologiji – sve što trebate znati – centar dentalne medicine artDENTAL

Primjenom anestezije u stomatologiji omogućuje se bezbolan postupak popravka zuba.

Lokalna anestezija kod zubara

U današnje vrijeme lokalna anestezija  je standard u stomatologiji. Opća anestezija se daje samo u određenim indikacijama i to u bolničkim uvjetima.

Aplikacija lokalne anestezije

Lokalna anestezija najčešće se daje tankom iglom u sluznicu usne šupljine i to u područje korijena zuba.

Ako je pravilno primijenjena može dati osjećaj bezbolnosti i do nekoliko sati. Nije štetna za organizam, iako postoji određena količina koja se može odnosno smije aplicirati odraslom čovjeku odnosno djetetu, a računa se po kilaži djeteta. 

Kako bi se smanjila nelagoda koju uzrokuje igla, prilikom davanja, postoji i površinska lokalna anestezija, koja će umrtviti samo sluznicu na mjestu aplikacije, tako da je i sam ubod bezbolan za pacijenta.

Cijena lokalne anestezije kreće se oko 60 kuna.

Djelovanje lokalne anestezije

Da bi anestetik djelovao na primjenjenom području, važna je pravilna aplikacija ali i odsustvo upale. Može se dogoditi da lokalna anestezija ne djeluje kada su prisutne velike upale.

Postoji mogućnost da se teško postiže potpuna bezbolnost i u tim slučajevima postoje neke druge tehnike koje možemo primijeniti, kao što je aplikacija anestetika direktno na izlazište živca. Takvim se tehnikama „umrtvi“ cijelo područje koji taj živac inervira, najčešće je riječ o „pola čeljusti“.

Komplikacije lokalne anestezije

Iako je lokalna anestezija relativno siguran postupak, ali ponekad,  kao i u svim medicinskim zahvatima, postoji mogućnost komplikacija.

Ovisno o simptomima mogu biti:

  • lokalne – na mjestu primjene, i
  • opće – na udaljene sustave u tijelu.

Iskustvo i vještina stomatologa, ali i dobra komunikacija u uzimanju osnovne anamneze svode komplikacije na minimum.

Opća anestezija kod zubara

Opća anestezija u smislu apsolutne sedacije u stomatologiji se koristi vrlo rijetko. Eventualno kod djece sa posebnim potrebama i općenito ljudima koji su iz nekih medicinskih razloga u nemogućnosti obaviti zahvat u lokalnoj anesteziji.

Uz potpunu sedaciju koja se zbog mogućnosti komplikacija izbjegava, u najnovije vrijeme u ponudi se može naći i svjesna intravenozna  sedacija. Pacijent je u stanju pospanosti, teže razgovara, ali odgovara na verbalne i taktilne poruke stomatologa i pritom ne osjeća paniku ni strah.

Lokalna anestezija je uvelike olakšala sve zahvate, a bezbolan zahvat je prioritet u svakoj stomatološkoj ordinaciji.

Ako trebate dodatna obješnjenja o primjeni anestezije u stomatologiji slobodno nas nazovite !

Slične teme:

Vađenje zuba (ekstrakcija zuba) – artDENTAL

Lijek u zubu, a zub boli – artDENTAL