Pranje zuba kod beba – artDENTAL

Kada započeti s pranjem zuba kod male bebe? Mladi roditelji često imaju bezbroj pitanja i nedoumica; kada započeti s pranjem zuba kod male bebe, na koji način i sl…

U našem blogu pročitajte više o njezi tih malih zubića!

Oralna higijena kod beba počinje nicanjem prvog zuba što je najčešće u dobi oko šest mjeseci.

Naravno da postoje i iznimke, moguće je da se neke bebe rode sa zubima ili da zubi niknu nešto kasnije od uobičajenog.

Prvi zubi koji se pojave u ustima su donji sjekutići (donje jedinice pa dvojke), nakon čega slijedi nicanje gornjih sjekutića (jedinica i dvojki).

Veliki utjecaj u oralnoj higijeni djece imaju roditelji. Kakve su navike roditelja,takve će bit će i navike djeteta. Roditelji su ti koji će svojim primjerom i poticajem dati podršku djetetu u usvajanju pravilnih navika oralne higijene.

Pranje prvih zubića

Prvi zubići se čiste s gazom ili mekanom krpicom namočenom u vodu. Potrebno je nježno prebrisati usnu šupljinu djeteta nakon svakog dojenja i hranjenja.

S obzirom da na tržištu postoje izrazito mekane četkice prilagođene dobi djeteta, bilo bi dobro uz korištenje gaze i očetkati zube s četkicom, bez korištenja paste za zube.

Oko prvog rođendana bi trebalo uključiti dijete u pranje zubi, na način da mu se dopusti da se zabavlja i igra s četkicom. Roditelj je taj koji će oprati zube djetetu samo sa četkicom, bez korištenja paste.

**Vrlo važna napomena što se tiče paste za zube:

  • zubnu pastu početi koristititek kada dijete nauči ispljunuti!

Također je bitno koristiti zubnu pastu prilagođenu dobi djeteta.

pranje zuba kod beba

Higijena mliječnih zubića

U dobi od dvije do tri godine, kada dijete ima sve mliječne zubiće bi trebalo provoditi higijenu dva puta dnevno, ujutro i navečer.

Nakon večernjeg pranja zubića djeca ne bi smjela konzumirati ništa osim vode. Ako je dijete naučilo ispljunuti, može se uvesti korištenje paste za zube, u količini ne većoj od zrna graška.

Postoje različite paste za zube, bitno je da je dječja i da je prilagođena dobi djeteta.

Četkicu je potrebno zamijeniti u trenutku kada vlakna četkice više nisu uspravna, odnosno kada četkica postane „rascvjetana“.

Ukoliko naiđete na poteškoće i da dijete ne želi prati zube, omogućite mu da si samo izabere četkicu koju on želi kako bi četkanje bilo zabavnije.

Zaključak je da roditelj ima vrlo važnu ulogu u stjecanju navika oralne higijene. Roditelj treba aktivno sudjelovati u pranju zubi sve do šeste godine, na način da ponovi pranje nakon što je dijete samo opralo zube.

U kasnijoj dobi mu treba biti podrška, motivirati ga i educirati kako bi se održalo zdravlje zubi i usne šupljine kako bi se spriječio nastanak zubobolje koja može biti jako neugodna.

Za bilo kakva pitanja i nedoumice slobodno nas kontaktirajte!