Koja je razlika između stomatologa ili ortodonta – artDENTAL

Stomatolog ili ortodont, vječno pitanje? Saznajte koje su razlike između dvoje stručnjaka, te kome se točno trebate obratiti za Vaš problem.

Imate problema sa zubima i ne znate kome se obratiti?I stomatolog i ortodont pomažu u poboljšanju oralnog zdravlja, ali svatko od njih ima svoj opseg poslova koji je jako dobro definiran.

U sljedećem tekstu saznajte više!

Studij stomatologije, noviji izraz je studij dentalne medicine traje šest godina. Nakon stečene diplome i odobrenja (licence) za rad, stomatolog se može odlučiti želi li upisati specijalizaciju.

Jedna od specijalističkih grana je ortodoncija koja se bavi dijagnostikom, prevencijom i ispravljanjem nepravilnog položaja zubi i čeljusti.

Zaključno tome, svaki stomatolog ne mora biti ortodont, no svaki ortodont je ujedno i stomatolog.

stomatolog

Stomatolog

Stomatologje doktor koji se bavi dijagnosticiranjem i liječenjem bolesti zuba, čeljusti i usne šupljine, ispravljanjem postojeće anomalije, te nadomještanjem zubi koji nedostaju.

Također se bavi prevencijom nastanka karijesa i bolesti usne šupljine, edukacijom pacijenta o oralnoj higijeni.

Prilikom prvog pregleda kroz razgovor s pacijentom stomatolog saznaje sve o njegovom zdravstvenom stanju i eventualnim osnovnim bolestima od kojih boluje i lijekovima koje koristi. 

Slijedi detaljan pregled zubi i usne šupljine koji je potrebno upotpuniti s rentgenskim snimanjem kako bi pregled bio potpuniji.

Hoće li to biti panoramska snimka ili CBCT (trodimenzionalni snimak) odlučuje sam stomatolog i savjetuje pacijentu.

Stomatolog je upravo taj koji ukoliko pacijent ima problema sa zagrizom, poremećajem položaja zubi ili čeljusti, upućuje dalje pacijenta na pregled kod ortodonta.

Ortodont

Direktno ortodontu možete se uputiti ako ste odrasla osoba i imate zdrave zube, a sumnjate na nepravilnost čeljusti ili zuba.

Prije odlaska na ortodontski pregled potrebno je sve zube sanirati, te izliječiti upale u usnoj šupljini ukoliko postoje. 

Ortodontu je osim pregleda važna i panoramska snimka koja ne smije biti starija od šest mjeseci. Također vas upućuje i na snimanje još jednog rentgenskog snimka koji mu je uvelike bitan za analizu i plan terapije.

aparatić za zube

Uzima se otisak gornje i donje čeljusti, te zagriz.

Tek tada vam ortodont može napraviti plan terapije koji uključuje:

  • odabir vrste aparatića koji vam je potreban,
  • koliki je vremenski period ortodontske terapije te
  • cijena.

Suradnja stomatologa i ortodonta je uvelike bitna za pacijenta kako bi se postigli maksimalni estetski i funkcionalni rezultati.

Obratite nam se s povjerenjem, dođite na pregled u artDENTAL nakon čega ćemo vas, ukoliko bude potrebno uputiti na ortodonstki pregled.