Kako ukloniti zubni plak na zubima – što je i kako nastaje? – artDENTAL

Zubni plak, pojam koji se često pojavljuje, no mnogi ljudi ne zna zašto i kako nastaje zubni plak.

Zubni plak se stvara se ustima, svake noći kada spavate i danju dok jedete i pijete.

Bez redovite oralne higijene može doći do problema!

Saznajte više u tekstu koji slijedi!

Što je zubni plak i kako nastaje?

Zubni plak su mekane naslage, koje se formiraju na površini zuba. Zapravo, to su bakterijske zajednice koje mogu uzrokovati razne bolesti u usnoj šupljini.

Kako nastaje zubni plak?

Nakon što očetkamo zube, zubna površina je glatka i čista prvih 20 minuta. Nakon 20 minuta se počinju stvarati tanke prozirne naslage bez bakterija.

S vremenom se naseljavaju bakterije, te se količina bakterija povećava.  Povećanjem količine bakterija, povećava se volumen zubnog plaka u koji se tada počinju vezati molekule šećera i druge hrane. 

Bakterije sa šećerima u zubnom plaku proizvode razne kiseline koje dovode do karijesa. Također, bakterije u zubnom plaku uzročnici su gingivitisa i parodontitisa

Zubni plak je zapravo biofilm jer ga čini zajednica živih i neživih organizama.

Zubni plak čvrsto prijanja uz zub, a najviše se stvara na zubu uz rub zubnog mesa. Plak na zubima, ukoliko se ne ukloni, već za 7 dana stvrdnjava, te nastaje zubni kamenac.

Kako ukloniti zubni plak?

Bakterije u biofilmu kao što je zubni plak puno su otpornije na  razne antiseptike i druge lijekove.

Zbog toga, jedini način uklanjanja plaka na zubima je mehaničko uklanjanje – četkanje zuba.

To je najvažniji čimbenik za uklanjanje zubnog plaka.  Zubna pasta, tekućine za ispiranje i razna druga sredstva, samo su dodatna pomoćza održavanje oralne higijene.

Potrebno je odabrati adekvatnu mekanu četkicu za zube i koristiti pravilnu tehniku četkanja zubi kako bi se zubni plak u potpunosti uklonio, bez da se oštete zubi ili zubno meso. 

Stvaranje naslaga je neizbježno. Iz toga razloga, potrebno je  zube četkati dva puta dnevno kako bi održavali zdravlje zuba i usne šupljine.

Zubni plak kod djece

Plak na zubima kod djece stvara se isto kao kod odraslih. Čim izraste prvi mliječni zub, s oko 6 mjeseci starosti, na zub se počinju hvatati bakterije.

Iz toga razloga, pojavom prvog mliječnog zuba preporučujemo mehaničko čišćenje zuba. U tim najranijim godinama, zubi se mogu prebrisati gazom ujutro i navečer prije spavanja ili se mogu koristiti posebno mekane četkice, koje roditelji mogu staviti na prst i lagano očistiti zube.

Kasnije kada malo odraste, dijete dobiva svoju četkicu, te počinje četkati uz nadzor roditelja. Djeca bilo kojeg uzrasta, da bi održala zdravlje zuba u usnoj šupljini, moraju četkati dva puta dnevno.

Ne preporuča se uspavljivanje djeteta sa zaslađenim napitcima jer tada se stvara velika količina zubnog plaka i bakterija na zubima, koja ostaje cijelu noć i znatno povećava šansu za nastanak zubnog karijesa.

Mehaničko četkanje zuba mekanom četkicom i odabir pravilne tehnike četkanja imperativ su za adekvatno uklanjanje zubnog plaka!

Uklanjanjem zubnog plaka održavamo zube i usnu šupljinu zdravima!

Moglo bi vas zanimati:

Zdravstveni problemi koji mogu nastati uz bolesti zuba – artDENTAL

Bolesti desni – gingivitis – artDENTAL

Paradentoza – simptomi i uzroci – kako spriječiti – artDENTAL

Krvarenje zubnog mesa – artDENTAL

Kako pravilno održavati higijenu usne šupljine – važnost oralne higijene  – artDENTAL