Kako spriječiti razvoj paradentoze – centar dentalne medicine artDENTAL

Paradentoza je problem mnogih ljudi.  Na žalost, mnogi još uvijek ne znaju o čemu je točno riječ.

Riječ je o ozbiljnoj kroničnoj infekciji zubnog mesa i čeljusne kosti,koja može dovesti i do ispadanja zubi.

Kako riješiti sve češći problem paradentoze i još mnogo korisnih informacije saznajte u tekstu koji slijedi.

Što je paradentoza?

Paradentoza ili parodontitis je kronična upala potporne strukture zuba.

Nastaje dugotrajnim nakupljanjem naslaga i kamenca, koje se osim na zubima natalože i ispod razine zubnog mesa, te na taj način uzrokuju upalu potporne strukture zuba – kosti u kojoj se zubi nalaze.

Najčešći simptomi su neugodan zadah, pomičnost zubi, te na kraju, ukoliko se pravovremeno ne liječi, ispadanje odnosno gubitak zubi.

Paradentoza je zapravo posljedica loše oralne higijene, koju bi svi trebali provoditi svakodnevno kod kuće i na redovnim pregledima kod stomatologa.

Upala zubnog mesa – gingivitis

Prije pojave paradentoze prvo uvijek dolazi do upale zubnog mesa – gingivitisa zbog neadekvatno odstranjenih naslaga, odnosno loše oralne higijene.

Zubno meso je crveno, natečeno i krvari spontano ili prilikom četkanja zubi. Ako se te mekane naslage pravovremeno ne odstrane, u njih se ugrade minerali iz sline i nastaje zubni kamenac, koji više nije moguće ukloniti četkicom, već je potrebno obratiti se stomatologu za čišćenje zubnog kamenca.

Ako se postojanje kamenca za zubima zanemari;  on se počinje taložiti i ispod razine zubnog mesa, te stvara prijetnju za daljnje širenje upale i nastanak paradentoze.

Bakterije počinju agresivnije djelovati te napadaju dublje strukture. Zahvaćena su vlakna i kost koja drže zub i počinju propadati te dolazi do pojave parodontnog džepa u kojem se bakterije počinju nakupljati sve više.

Simptomi paradentoze

  • promjena boje zubnog mesa i oticanje – tamno crveno do ljubičaste boje
  • krvarenje zubnog mesa – spontano, na dodir ili prilikom četkanja
  • povlačenje zubnog mesa – zubi su naizgled veći nego što su bili
  • pomičnost zuba – često ju pacijent ni ne mora primijetiti
  • pojava gnoja
  • neugodan zadah i drugačiji okus u ustima

Čimbenici koji utječu na pojavu parodontitisa:

  • pušenje
  • hormonalne promjene kod žena – pubertet, trudnoća, menopauza
  • šećerna bolest
  • oslabljen imunitet – primjerice kod bolesti kao što su rak, AIDS i kemoterapija

Liječenje paradentoze

Sigurno se pitate kakvo je liječenje paradentoze s obzirom na sve ovo što smo opisali u tekstu koliko zapravo može biti agresivna.

Rekli bi da liječenje paradentoze ovisi o samom pacijentu i njegovim navikama. Najbitnije od svega je da je pacijent svjestan stanja u svojim ustima i da postupa po uputama stomatologa.

Od iznimne važnosti je održavanje oralne higijene koju svi trebamo provoditi kod kuće dvaput dnevno.

U našoj klinici imamo naviku educirati svakog pacijenta i objasniti mu kako bolje četkati zube, te što sve treba koristiti kako bi se ona poboljšala. Spremni smo to ponoviti i više puta u svrhu motivacije.

Što se tiče liječenja od strane stomatologa vrlo je važna pravovremena dijagnostika tj. da vam stomatolog detektira i objasni kakvih problema imate te napravi plan terapije.

Početna faza je uvijek čišćenje zubnog kamenca nakon čega se procjeni potreba za kiretažama, odnosno dubljim čišćenjem i poliranjem korjenova.

Ovisno o pomičnosti zubi odlučuje se koji su zubi za izvaditi, što je jako bitno jer oni predstavljaju leglo bakterija i potencijalne upale.

Ukoliko ste se pronašli u nekom dijelu ovog teksta, obratite nam se s povjerenjem i rezervirajte svoj termin za prvi pregled ili kontrolu.

Slične teme:

5 važnih preventivnih dentalnih tretmana za zdrave zube – artDENTAL, Kastav

Krvarenje zubnog mesa – artDENTAL

Kiretaža zuba – što je i kada ju je potrebno raditi? – artDENTAL

Uzroci i terapija lošeg zadaha –  artDENTAL

Klimanje zubi kod odraslih – mogući razlozi i liječenje – artDENTAL