Kako pravilno održavati higijenu usne šupljine – važnost oralne higijene – kako izgleda zdrava usna šupljina – artDENTAL

Zdravlje usne šupljine znači zdravlje cijelog organizma. Dobra higijena usne šupljine najvažnija je prevencija za nastanak bolesti zuba i desni.

Zdrava usna šupljina ne znači samo da na zubima nema karijesa. Postoje razne bolesti desni, čak i bez značajnih simptoma.

Razne bolesti i stanja u organizmu mogu se veoma lako očitovati upravo u ustima. Drugim riječima oralno i opće zdravlje međusobno su povezani i utječu jedno na drugo.

Važnost oralne higijene

Kako izgleda zdrava usna šupljina?

U zdravoj usnoj šupljini zubi su bez karijesa, te ne uzrokuju nikakve bolove i nelagodu. Također, u zdravoj usnoj šupljini zubno meso je blijedo roze boje i ne krvari pri četkanju.

Oralna higijena je najbolja zaštita i preventiva od mogućih dentalnih problema. Redovnim i pravilnim održavanjem usne šupljine mogu se spriječiti bolesti zuba i desni kao što su:

Kako pravilno održavati oralnu higijenu?

Za čišćenje usne šupljine neophodno je koristiti zubnu četkicu, pastu za zube i zubni konac ili interdentalnu četkicu, za održavanje higijene međuzubnih prostora.

Čišćenje zubi i usne šupljine dva puta dnevno, ujutro i navečer. Najvažnije od svega je pravilno korištenje četkice za zube.

Četkica za zube

Četkica za zube se koristi tako da se nasloni pola na zubno meso, a pola na zub pod kutom od  45°, te se laganim kružnim pokretima peru plohe zuba. Četkanje svih zuba mora trajati minimalno 3 minute, kako bi se adekvatno oprale sve površine zuba.

Zubni konac i interdentalna četkica

Korištenje zubnog konca ili interdentalne četkice također je neophodno za pravilno održavanje higijene usne šupljine. Njima se čisti 30% površine zuba koji četkica za zube ne može očistiti.

Osim prethodno navedenih glavnih sredstava za održavanje higijene zubi i usne šupljine, postoje razna dodatna sredstva:

  • tekućine za ispiranje usta
  • čistač jezika
  • oralni tuš

Tekućine za ispiranje usta

Tekućine za ispiranje usta jedno su od dodatnih sredstava i nisu neophodne za kvalitetno i pravilno održavanje higijene usne šupljine. Kod tekućina za ispiranje usta je preporučljivo da ne sadrže alkohol, i da sadrže chlorhexidine glukonat.

Preporučljivo je napraviti razmak od pola sata između korištenja zubne paste i vodice, za veći učinak vodice za ispiranje.

Postoje različite tekućine za ispiranje usta; ovisno da li se koriste nakon kirurgije ili svakodnevno, zatim o stanju zubnog mesa

Tekućine za ispiranje usta se za pojedine situacije ne preporučuje koristiti, ali za to je najbolje da se konzultirate s vašim stomatologom.

Čistač jezika

Još jedno dodatno sredstvo koje može pomoći u čišćenju usne šupljine je čistač jezika. Razne naslage se mogu nakupiti na gornjoj površini jezika, što može izazvati neugodan zadah, te promijenjen izgled jezika. U tom slučaju, nakon četkanja zubi, potrebno je ostrugati jezik čistačem jezika.

Oralni tuš

Ako imate poteškoća s korištenjem zubnog konca ili interdentalne četkice,  možete koristiti oralni tuš. Oralni tuš, koji je inače dodatno sredstvo za održavanje oralne higijene, može postati glavno sredstvo i zamijeniti konac ili interdentalnu četkicu. Oralni tuš je aparat koji izbacuje vodu pod pritiskom, te tako čisti međuzubne prostore.

Korisni savjeti za održavanje oralne higijene!

  • zube je najvažnije prati ujutro i navečer, oko 3-5 minuta
  • ukoliko se zubi peru nakon obroka, ne bi trebalo prati prvih pola sata nakon obroka jer je zubna caklina porozna i osjetljiva
  • nakon pranja zubi četkicu je potrebno isprati toplom vodom i dobro ju osušiti jer držanjem četkice na vlažnom mjestu potaknut će stvaranje bakterija na njezinoj površini.
  • ako do sada niste nabavili interdentalnu četkicu, nabavite ju i počnite ju koristiti
  • za veću čistoću (i svježiji dah) usne šupljine očistite i jezik čistačem
  • pripazite s unosom zašećerene hrane i pića – pospješuju razvoj zubnog kamenca
  • redovito obavljajte stomatološke kontrole

Ako Vam zubi uzrokuju bolove i nelagodu, ako Vam je zubno meso otečeno, crvene boje i krvari, obratite nam se!

Riješit ćemo Vaše probleme i dodatno Vam objasniti kako adekvatno održavati higijenu usne šupljine.

Slične teme:

Koliko često je potrebno prati zube? – artDENTAL

Kako odabrati četkicu za zube? – artDENTAL

Četkate li pravilno zube? – artDENTAL

Bolesti desni – artDENTAL